Hidratacija je ključna: Evo kako da se rešite užasnog svraba i opekotina od sunca

Slobodanka Ćorić Vesti 24.06.2024 09:40 0

Načini za ublažavanje svraba i opekotina od sunca mogu biti jednostavni, ali efikasni. Kada sunce počne da prži, važno je znati kako se nositi s neugodnim posledicama.

sunce

Shutterstock

Naša koža je često izložena različitim izazovima tokom letnjih meseci, od kojih su svrab i opekotine od sunca među najčešćim neprijatnostima. U ovom vodiču otkrićemo kako možete efikasno ublažiti ove neugodnosti i brzo povratiti zdravlje kože. Saznajte koje korake treba preduzeti kako biste se oslobodili svraba i umirili opekotine, pružajući vašoj koži potrebnu negu i zaštitu tokom leta.

Hidratacija je ključna

Prvo i osnovno pravilo je pijenje dovoljno vode. Dehidratacija može pogoršati stanje kože i izazvati svrab. Osvežavajuće tečnosti, poput vode i kokosove vode, pomažu u održavanju hidratacije.

Hladne obloge

Vlažne obloge hladnom vodom mogu trenutno umiriti opekotine od sunca i smanjiti svrab. Voda ne sme biti prehladna da ne bi izazvala šok na koži, već prijatno hladna.

Aloe vera gel

Prirodni gel aloe vere ima umirujuće dejstvo na kožu. Naneti ga na opekotinu može pomoći u smanjenju crvenila, otoka i svraba. U idealnom slučaju, koristite gel direktno iz biljke ili proizvod sa visokim procentom aloe vere.

Losioni i kreme za hidrataciju

Kreme koje sadrže sastojke poput pantenola ili ekstrakta kamilice mogu pomoći u smirivanju iritacije i održavanju vlažnosti kože.

Izbegavajte dodatno izlaganje suncu

Nakon opekotine, važno je zaštititi kožu od daljeg izlaganja sunčevim zracima. Nosite laganu, zaštitnu odeću i koristite šešire i naočare za sunce.

Nežno čišćenje kože

Izbegavajte trljanje ili grebanje opečene kože, što može pogoršati svrab. Umesto toga, koristite blage gelove za tuširanje ili čistač lica bez alkohola.

Antihistaminici

Uzimanje oralnih antihistaminika može pomoći u smanjenju svraba i iritacije kože.

Posavetujte se s lekarom

 Ako su opekotine od sunca ozbiljne ili se javljaju bolne plikove, važno je posetiti lekara radi odgovarajućeg tretmana i saveta.

Komentari (0)
Loading