"Možete izgubiti vid": Doktor strogo zabranio ceđenje jedne vrste bubuljice, pa savetovao šta treba da uradimo kada se ona pojavi

Tatjana Badarević Vesti 23.06.2024 20:00 0

Doktor Suraj Kukaida je ukazao na opasnost ceđenja jedne vrste bubuljica, a evo o kojoj je reč.

bubuljica

Shutterstock

 

Akne su vrlo frustrirajuće kod većine ljudi. Njihovo ceđenje nam ponekad predstavlja pravo olakšanje. No, na jednu vrstu bubuljice dr. Suraj Kukaida, poznat kao dr. Suj, izdao je posebno upozorenje protiv istiskivanja.

akne

Shutterstock

 

 

Na TikToku se osvrnuo na jedan video u kojem jedna žena štapićem za uši ubada ogromnu kvržicu ispod oka, a reč je o halacionima, koji izgledaju dosta slično čmičku - drugoj vrsti crvene kvržice koja se može stvoriti unutar kapka ili oko oka. Iako oba traju oko dve nedelje, cičci su prilično bolni, a halacioni su bezbolni.

"Možete izgubiti vid"

Dr. Suj je otkrio da njihovo diranje može uzrokovati ne samo infekcije, već čak i slepilo. Zato je važno paziti na rane simptome i otići kod lekara opšte prakse kada je to potrebno.

"Halacion je uzrokovan blokadom ili upalom oko žlezde u dnu vaših trepavica, a to može dovesti do otekline ispunjene tečnošću koja se može napipati kao mala kvržica. Molim vas, ne pokušavajte sami da to istisnete jer rizikujete širenje moguće infekcije i čak možete iugubiti vid", istakao je dr.Suj.

oči

Shutterstock

 

 

Razlika između čmička i halaciona

Inficirani koreni trepavica takođe uzrokuju stvaranje cmička, dok se halacioni razvijaju dublje u kapku.

"U nekim situacijama, halacion se može razviti u cmičak. Sada, većina ljudi to može lečiti sama kod kuće, a to možete učiniti tako što ćete da namočite čistu vatu u prilično vruću, ali nikako u vrelu vodu. A zatim ovo nežno, ali čvrsto pritisnite na zatvorene oči pet do deset minuta i onda to ponovite tri ili četiri puta dnevno", savetuje dr. Suj.

Kako biste se klonili bilo kakvih čudnih bubuljica, dr. Suj je takođe rekao da čišćenje kapaka dva puta dnevno može biti dovoljno.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading