U jednom gostovanju u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je važnost svinjske masti u ishrani, naglašavajući njene zdravstvene benefite ako se pravilno koristi. On je objasnio da su masti nekada bile dominantne u ishrani, ali je kasnije industrija donela raznovrsne alternative poput različitih ulja.
Profesor Perišić je naglasio da masti imaju važnu ulogu u ishrani, posebno zbog svojih antiinfektivnih svojstava i sposobnosti da pospešuju zaceljivanje rana. Istakao je da su nezasićene masne kiseline prisutne u svinjskoj masti, poput onih u maslinovom ulju, čineći je korisnom komponentom ishrane.
Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, dodala je da je kampanja protiv masti pokrenuta osamdesetih godina prošlog veka, ali da ljudi i dalje pate od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, što sugeriše da problem nije u mastima. Ona je istakla sastav masti na sobnoj temperaturi, ističući njihovu korisnost i neophodnost u ishrani.
Dodatno, dr Stanković je naglasila da su zasićene masne kiseline neophodne za pravilno funkcionisanje organizma, posebno za nervni sistem i ćelijske membrane. Takođe je istakla da svinjska mast sadrži značajne količine vitamina D, koji je važan za imuni sistem i zdravlje kostiju.
Profesor Perišić je dodao da je svinjska mast bolji izvor vitamina D od lososa, ističući da većina lososa koji se prodaje u svetu nije prirodan, već veštački uzgajan. Ovo gostovanje ukazalo je na važnost pravilnog pristupa ishrani i naglasilo koristi svinjske masti u zdravoj ishrani.