Čujete srce u ušima? Stručnjaci objašnjavaju razlog neobičnog fenomena i savetuju ovu stvar

Vesti 05.06.2024 09:15 0

Temeljni fizički pregled, uključujući proveru krvnog pritiska i pregled karotidnih arterija na vratu, važan je deo praćenja ukupnog kardiovaskularnog zdravlja

sluh

Shutterstock

Verovatno ste osetili kako vam srce kuca u grudima nakon naporne aktivnosti - ili ste izmerili puls stavljajući prste na zglob ili vrat. Manje uobičajen i ponekad zapanjujući osećaj je zapravo slušanje zvuka otkucaja srca u ušima.

Fox News Digital razgovarao je sa dva doktora kako bi saznao više o tome, koji su uzroci fenomena i da li je to nešto o čemu treba da brinete.

sluh

Shutterstock

 

Čuti otkucaje srca u ušima - takođe poznate kao ,,pulsirajući tinitus" - nije uvek znak medicinskog problema, ali je nešto o čemu biste možda želeli da razgovarate sa svojim lekarom, kaže Fredrik Džejms Mejn, interventni kardiolog u Novant Health u Vilmingtonu, u Severnoj Karolini.

„Mnogi ljudi to čuju s vremena na vreme, posebno kada leže na boku“, rekao je Mejn. Objasnio je da otkucaji srca mogu biti povezani sa problemima sa ušima kao što su nakupljanje voska, tečnost u uhu ili drugi problemi sa sluhom.

Koji su uzroci? 

Najčešći uzrok je disfunkcija Eustahijeve tube. To je obično zbog alergija, kaže Isus Lizarzabur, porodični lekar u TPMG Grafton Family Medicine u Jorktaunu, u Virdžiniji, može se čuti u vašim ušima“, rekao je Lizarzaburu. Drugi krivac bi mogao biti nakupljanje ušnog voska, što takođe može da izazove zaptivanje ušnog kanala zbog čega se otkucaji srca lakše čuju, dodao je on. 

sluh

Shutterstock

 

Visok krvni pritisak je još jedan uzrok, iako ređi. U retkim slučajevima, lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), antibiotici, diuretici, lekovi za hemoterapiju, aspirin, određeni antidepresivi, kinin i antivirusni lekovi mogu izazvati tinitus, zujanje u ušima koje je u ritmu otkucaja srca. 

„Izuzetno retki uzroci bi bili aneurizma (izbočenje krvnog suda u mozgu) ili vaskularni tumor, koji se sastoji od skupa krvnih sudova“, istakao je Lizarzaburu.

Šta da radite ako vam se ovo često dešava 

Temeljni fizički pregled, uključujući proveru krvnog pritiska i pregled karotidnih arterija na vratu, važan je deo praćenja ukupnog kardiovaskularnog zdravlja, savetuje Meine. ,,Takođe, isključivanje anemije ili hipertireoze, koji bi mogli da izazovu pojačan protok krvi i možda doprinesu pulsirajućem tinitusu, moglo bi se proceniti jednostavnim laboratorijskim testovima. Ako neko doživljava ovo stanje povremeno, to je verovatno manje zabrinjavajuće. Međutim, ako su ovi simptomi česti ili novi, potrebno je uraditi kompletnu istoriju bolesti i fizički pregled“, rekao je on. 

kardiolog

Shutterstock

 

Iz kardiovaskularne perspektive, ako neko ima pulsirajući tinitus ili čuje otkucaje srca u sopstvenim ušima, važno je da prvo isključi sve potencijalne kardiovaskularne probleme. Lekar treba da proveri i da pacijent nema začepljenje ili sužavanje karotidnih arterija, što bi moglo da doprinese pojačanju srčanih tonova u ušima i glavi, objasnio je on. 

„Želim da istaknem da većina nas s vremena na vreme čuje otkucaje srca u glavi i ušima, posebno kada nam otkucaji srca ubrzavaju tokom vežbanja“, rekao je Mejn. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading