Mislila sam da je mamurluk: Obična glavobolja krila je nešto mnogo opasnije, jedan pregled joj je promenio život

Vesti 05.05.2024 17:38 0

,,Nikada ne očekujete da će vam se ovako nešto desiti sa 18 godina..."

žena

Shutterstock

Britanka Ela Pik (19) počela je da se oseća loše tokom letovanja na grčkom ostrvu sa prijateljima, ali je za sve to okrivila mamurluk. Međutim, nakon lekarskog pregleda otkrila je da ima neizlečivi tumor na mozgu.

Njeni simptomi su se pogoršali kada se vratila sa letovanja. ,,Pritisak u potiljku mi je bio užasan. Uvek sam patila od migrene, ali nikada u ovoj meri", rekla je Ela, prenosi Daily Mail. Tada joj se levo oko „okrenulo” ka sredini lica i zato je otišla je na pregled. Potom je hitno prevezena u bolnicu nakon posebno teške migrene.

Lekari su otkrili kvržicu na mozgu i ispostavilo se da Ela ima neizlečivi tumor na mozgu - difuzni gliom srednje linije. Tumor takođe nije bilo moguće operisati, a u julu prošle godine lekari su joj rekli da joj ostaje oko 12 meseci života. Zbog tumora je morala da odbije intervju za mesto kabinskog osoblja, što je bio njen posao iz snova. Takođe, trenutno ne oseća nikakve emocije, ali želi da napravi što više uspomena sa prijateljima i porodicom u vremenu koje joj je preostalo. ,,Ne mogu tačno da znam koliko mi je vremena ostalo jer ne mogu da urade biopsiju zbog toga gde je tumor. Da su uradili biopsiju, verovatno bih bila paralizovana", dodala je Ela.

bolnica

Shutterstock

 

Uprkos svemu, odlučila je da se vrati na posao i trudi se da živi što normalnije. Prošle godine je morala da ide na radioterapiju, koja je trajala šest nedelja, u nadi da će usporiti napredovanje tumora. Posle poslednjeg pregleda, otkrila je da njen tumor ne raste posle lečenja i bila bi voljna da proba druge vrste lečenja.

,,Nikada ne očekujete da će vam se ovako nešto desiti sa 18 godina. Nisam još ni svesna u potpunosti, iako mi je već neko vreme postavljena dijagnoza. Samo pokušavam da uradim koliko mogu i da ostanem pozitivna", rekla je Ela. 

Šta je difuzni gliom srednje linije?

Iako se obično javlja kod dece, difuzni srednji gliom brzo raste i može se javiti i kod odraslih. Prema Brain Tumor Charity, on raste u srednjoj liniji, između dve polovine mozga, i većina umire u roku od godinu dana od pojave. Simptomi koji se mogu javiti su:

  • problemi sa ravnotežom i hodanje slabost u rukama i nogama
  • poteškoće u kontroli izraza lica
  • poteškoće pri govoru problemi sa gutanjem i žvakanjem
  • dupli vid ili problemi sa kontrolom pokreta očiju
  • mučnina
  • umor
  • glavobolja, posebno ujutru


Bonus video:

 

@najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading