Mokraća vam čudno miriše? Postoji 3 razloga za to, evo kada treba da se zabrinete i odete kod lekara

Vesti 09.05.2024 09:10 0

Hrana koju jedemo, tečnost koju unosimo, ali i lekovi i neka oboljenja utiču na miris urina.

žena

Shutterstock

Mnoge stvari mogu uticati na miris i izgled urina. Čak i tableta multivitamina može biti krivac za neprijatan miris mokraće. Hrana i tečnost koje unosimo mogu uticati na izgled i miris urina, ali i infekcije, lekovi i neka medicinska stanja. Uroginekolog Sušma Srikrišna iz bolnice „London bridž“, otkrila je razloge zbog kojih urin može pomalo čudno da miriše.

Hrana, suplementi i lekovi

Lekovi koji sadrže sumpor, neki antibiotici, lekovi za dijabetes i reumatoidni artritis mogu učiniti da urin miriše na jaja zbog stvaranja sumporne hemikalije koja se izlučuje u urinu, kaže doktorka. Tablete kalcijuma i vitamina D takođe mogu učiniti da urin miriše na ribu, dok dodaci gvožđa i algi mogu izazvati metalni miris. Treba sačekati dan ili dva, ako je miris povezan s hranom ili vitaminima koje unesete, smanjite to, savetuje doktorka.

Različite namirnice, poput kafe, prokelja, luka i određeni začini, poput belog luka, karija, losos i alkohol, takođe, mogu promeniti miris urina. Ishrana s mnogo soli pojačava miris. Određeni dodaci koji sadrže vitamin B6, takođe mogu doprineti jakom mirisu urina.

Polno prenosive Infekcije

Najčešći medicinski zabrinjavajući razlog za neprijatan miris je urinarna infekcija. Glavna bakterija koja uzrokuje ovu infekciju je ešerihija koli. "Hlamidija i trihomonijaza su polno prenosive bolesti koje se povezuju sa smrdljivim urinom, pa ako sumnjate na to, idite kod lekara", savetuje doktorka.

Simptom dijabetesa

Jedan od prvih načina na koji se dijabetes manifestuje je tako što češće imate potrebu da mokrite. Urin može imati voćni ili slatkasti miris, a to je zbog viška šećera koji izlučuju bubrezi, koji nisu u stanju pravilno preraditi šećer. "Najverovatnije će urin slatkog mirisa biti znak dijabetesa tipa 2, koji se javlja kasnije u životu. Takođe, možete imati urin voćnog ili slatkog mirisa, zahvaljujući dodatnom šećeru koji izlučuju bubrezi", rekla je doktorka.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading