Uberite sami lekovite biljke: Sakupljaju se u maju, a pomažu kod kašlja, migrene, nesanice, umiruju živce

Vesti 06.05.2024 15:26 0

Prolećni dani su idealni za sakupljanje biljaka iz prirode koje možete da koristite za pravljenje čaja.

žena

Shutterstock

Naše bake decenijama ublažavaju zdravstvene tegobe biljkama, odnosno čajevima od biljaka koje su same brale i osušile. Evo nekih biljaka koje možete da sakupite u maju i za šta se njihov čaj koristi u našem narodu:

Majčina dušica

Njena eterična ulja deluju protiv gljivica i bakterija, pa pomaže u lečenju bolesti disajnih organa i migrene. Čaj se u narodu koristi i za odvikavanje od alkohola, jer osoba gubi želju za njim i ima mučninu kada pije.

Kamilica

Pored lečenja gasova i nadimanja stomaka, umiruje nerve i pomaže da brže zaspite ako patite od nesanice, leči prehladu i bol u grlu, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

žena

Shutterstock

 

 

Maslačak

Čaj od korena ove biljke pomaže u lečenju urinarnih infekcija, izbacivanju štetnih materija iz organizma, kod upale žučne kese.

Jagorčevina

Zovu je u narodu „lekom“ za pluća. Čaj i sirup od ove biljke pomažu izbacivanje šlajma, leče kašalj i bronhitis. Lekoviti napici se prave od korena i cveta.

Kopriva

Dokazano je da je bogata gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom, vitaminom C. Zato je odlična za jačanje imuniteta, lečenje anemije, čuva zdravlje kostiju i zuba, pomaže kod artritisa.

Kada se beru biljke?

Biljke koje imaju cvetove i lišće beru se po najjačem suncu, a koren predveče, jer je tada najveća koncentracija lekovitih sastojaka. Odvojeno ih sušite. Čaj se pravi od jedne ravne kašike suvog bilja i šolje prokuvale vode.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading