Sokovi od povrća su veoma korisni, jer omogućavaju da unesete u organizam neophodne hranljive sastojke i smanjite rizik za bolesti povezane sa starenjem, kao što su visok holesterol, pritisak, dijabetes, problemi sa zglobovima.
Sok od kelja
Istraživanje objavljeno u časopisu „Biomedical and Environmental Sciences“ pokazalo je da se kod muškaraca koji su pili sok od kelja tri meseca snizio nivo lošeg holesterola, a povećao nivo dobrog koji je važan za zdravo srce. U kelju se nalaze i sastojci koji regulišu varenje, a odličan je i za jačanje imuniteta. Napravite sok tako što ćete izblendirati nekoliko listova kelja sa jednom jabukom.
Sok od pšenične trave
Pšenična trava je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima C, E, K, A, B. Zato čuva zdravlje kostiju, održava mišićnu masu, odlična je za snižavanje holesterola, poboljšava krvnu sliku, štiti od dijabetesa. Možete da kupite prah pšenične trave i da napravite sok ili da gajite pšenicu u saksiji i da u blenderu pravite sok.
Sok od brokolija
Brokoli je odličan izvor antioksidanata, kalcijuma i magnezijuma koji su važni za zdravlje zuba, kostiju, nervnog sistema i pomažu u regulisanju pritiska. Da bi organizam bolje iskoristio sastojke iz brokolija treba ga prokuvati 3-4 minuta. Zatim ga izblendirajte sa jabukom i pola limuna i popijte sok.