Nutricionista preporučuje: Ovo voće je temelj dobrog zdravlja i treba ga jesti svaki dan

Vesti 03.04.2024 13:54 0

Zahvaljujući velikoj količini vitamina, minerala i antioksidanata, voće je osnovna namirnica kada je reč o zdravoj ishrani.

žena

Shutterstock

Redovno konzumiranje voća pozitivno utiče na celokupno zdravlje, a nutricionista Roksana De Susa istakla je tri vrste voća koje treba jesti svaki dan. Ona objašnjava da je voće ključno za uravnoteženu ishranu, može pomoći u održavanju zdravih creva, smanjiti rizik od hroničnih bolesti i pomoći u regulisanju telesne težine zbog niskog sadržaja masti i kalorija.

Pomorandže

Nutricionista kaže da su pomorandže i drugi citrusi, poput mandarina, su odličan izvor vlakana, flavonoida i vitamina C, koji su važni za zdravlje srca. Nutricionista ističe da jedna pomorandža ili nekoliko mandarina mogu zadovoljiti dnevne potrebe organizma za vitaminom C, koji je važan za rad imunog sistema i zdravlje kože.

žena

Shutterstock

 

Kupine

Kupine su bobičasto voće koje je puno vitamina C i vlakana, čime pomaže zdravlje organa za varenje, ističe nutricionista. Dodaje da njihova boja dolazi od antocijanina, koji čuvaju zdravlje srca. Takođe, kupine ne sadrže puno kalorija i ugljenih hidrata, što ih čini odličnim izborom kada pazite na liniju. Preporučuje da se dnevno pojede pola šoljice svežih ili smrznutih kupina.

Trešnje

Trešnje su pune vlakana, vitamina C i raznih fitohemikalija i poznate su po tome što mogu smanjiti bol posle vežbanja i rizik od napada gihta, uglavnom zbog visokog sadržaja fenola koji pomaže u borbi sa upalama, tvrdi nutricionista. Za sve one koji žele da uključe trešnje u svakodnevnu ishranu, nutricionista preporučuje da jedu jednu šoljicu svežih trešanja, a kada ih nema, treba pojesti istu količinu konzervisanih ili zaleđenih, ili četvrtinu šoljice sušenih trešanja.

Da li je zaleđeno voće zdravo kao i sveže?

Iako je uvek najbolje odabrati sveže voće, to nije uvek moguće. U tom slučaju, nutricionista preporučuje smrznuto ili sušeno voće, a kao opciju izdvojila je i konzervisano voće.

"Kada sveže opcije nisu moguće, konzervisano voće u sopstvenom soku može poslužiti kao dobra alternativa. Izbegavajte voće konzervisano u sirupu zbog velike količine šećera", ističe nutricionista.

Komentari (0)
Loading