Ko ne sme da jede sardine? Ako imate neku od ovih bolesti, i ne pomišljajte na ovu vrstu ribe!

Vesti 02.04.2024 09:45 0

U vreme posta, sardine su često na jelovniku, ali nekim osobama ne prijaju, pa treba da ih izbegavaju.

žena

Shutterstock

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma zdrave. Ukoliko se redovno jedu, mogu da doprinesu poboljšanju zdravlja celog organizma, jer su pune važnih hranljivih materija, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, piše „Webmed“. Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu.

Ko ne sme da jede sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine se ne preporučuju svima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Sardine iz konzerve sadrže velike količine soli, koja se ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

Osobe sa visokim pritiskom

Sardine sadrže mnogo soli. Jedna konzerva ima oko trećinu potrebne dnevne količine organizmu, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos. Ako želite da smanjite količinu soli, pojedite manju količinu sardina.

žena

Shutterstock

 

Oni koji imaju problem s gihtom

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo hemikalija koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina se kristališe u zglobovima, izazivajući bol. Masne ribe, poput sardina, imaju visok sadržaj te hemikalije, pa ih treba izbegavati.

Osobe sa kamenom u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht može dovesti do kamena u bubregu, pa nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od ovog oboljenja. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Komentari (0)
Loading