Dijetolog upozorava: Ove 3 poslastice dovode do naglog skoka šećera u krvi i mogu izazvati insulinsku rezistenciju

Vesti 01.04.2024 21:34 0

Svi slatkiši povećavaju nivo šećera u krvi, ali oni koji imaju i mnogo masti su najgori.

žena

Shutterstock

Neke poslastice posebno se ističu u podizanju nivoa šećera u krvi zbog velike količine masti. Nutricionista Liza Ričards i dijetolog Žanet Đakinto otkrile su tri takve poslastice.

Krofne

Većina ljudi ih obožava, a nisu dobre za zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i belog brašna. Njihovo redovno konzumiranje može dovesti do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera. Kada ih izbacite iz ishrane, šećer u krvi će se stabilizovati, a upale smanjiti.

Krofne se prave od pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se jedu. Ovaj nagli skok šećera izaziva porast insulina, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije", objasnila je nutricionistkinja za „She finds“.

pita

Shutterstock

 

Kolači od testa

Prepuni su belog šećera, nezdravih masti i belog brašna, zbog čega su štetni za zdravlje creva. Ovi sastojci izazivaju brzi skok šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. "Preterano konzumiranje šećera doprinosi stvaranju sala oko stomaka, kaže dijetolog.

Pite

Kombinacija slatkih nadeva i kora od belog brašna može dovesti do naglih skokova šećera u krvi. Vremenom, često konzumiranje slatkih pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale. "Kore za pitu prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često veoma slatko, što doprinosi skokovima šećera u krvi", zaključuje dijetolog.

Komentari (0)
Loading