Neke poslastice posebno se ističu u podizanju nivoa šećera u krvi zbog velike količine masti. Nutricionista Liza Ričards i dijetolog Žanet Đakinto otkrile su tri takve poslastice.
Krofne
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Većina ljudi ih obožava, a nisu dobre za zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i belog brašna. Njihovo redovno konzumiranje može dovesti do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera. Kada ih izbacite iz ishrane, šećer u krvi će se stabilizovati, a upale smanjiti.
Krofne se prave od pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se jedu. Ovaj nagli skok šećera izaziva porast insulina, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije", objasnila je nutricionistkinja za „She finds“.

Shutterstock
Kolači od testa
Prepuni su belog šećera, nezdravih masti i belog brašna, zbog čega su štetni za zdravlje creva. Ovi sastojci izazivaju brzi skok šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. "Preterano konzumiranje šećera doprinosi stvaranju sala oko stomaka, kaže dijetolog.
Pite
Kombinacija slatkih nadeva i kora od belog brašna može dovesti do naglih skokova šećera u krvi. Vremenom, često konzumiranje slatkih pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale. "Kore za pitu prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često veoma slatko, što doprinosi skokovima šećera u krvi", zaključuje dijetolog.