Kako ublažiti alergijsku kijavicu? Alergolog dr Dušica Jarić kaže da ovo voće treba izbegavati, a jedan čaj pomaže

Vesti 31.03.2024 13:37 0

Alergija na polen izaziva simptome slične prehladi i virusnoj infekciji. Kako ih razlikovati i ublažiti, savetuje dr Dušica Jarić, alergolog.

žena

Shutterstock

Vesnici polenskih alergija su čempres, jasen, breza, platan, hrast i u aprilu je visoka koncentracija njihovog polena  vazduhu. Polen se vetrom može preneti i nekoliko stotina kilometara od same biljke. Od raznih vrsta alergija pati svaki treći stanovnik Srbije, a polen je jedan od najčešćih uzročnika. Alergija na polen ima simptome, poput kijanja, otežanog disanja, curenja nosa, svraba i suzenja očija. Slični su prehladi i virusnoj infekciji. Kako ih razlikovati i ublažiti? Odgovore nam je dala dr Dušica Jarić, alergolog.

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

„Svako može dobiti alergiju na polen, bez obzira na godine. Simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, kijanje, peckanje grla, kao i kod prehlade i virusa. Simptomi polenske alergijske kijavice liče na prehladu izazvanu virusima, ali je prisutan i svrab očiju, nosa i kože koji razlikuje alergiju od prehlade. Povišena temperatura nije simptom alergijske kijavice, ali se alergijska kijavica može iskomplikovati virusnom infekcijom gornjih disajnih puteva“, kaže dr Jarić.

prehlada

Shutterstock

 

Bolje sprečiti nego lečiti

Doktorka Jarić kaže da je terapijom pre početka cvetanja, kao i tokom sezone cvetanja, moguće kontrolisati simptome alergije, tako da ne ometaju kvalitet života.

„U osnovi alergije leži imunološko, alergenom izazvano zapaljenje sluznice nosa, te je najefikasniji način lečenja primena protivzapaljenskih lekova. Imunoterapija je oblik primene uzročnog alergena u malim količinama da ne može izavati tegobe ali ima mogućnost uspostavljanja imunološke tolerancije“, ističe naša sagovornica.

žena

Shutterstock

 

 

Pomažu čajevi od koprive i šipka

Pored terapije koju prepiše lekar, postoje biljke koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

* Čaj od šipka ublažava simptome i jača organizam jer ima više vitamina C od citrusnog voća.

* Čaj od koprive smanjuje kijanje, svrab očiju i jača organizam, jer je bogat vitaminima i mineralima.

* Laneno seme i riba - omega 3 kiseline smanjuju curenje nosa, iritaciju očiju i osetljivost na alergene. Ima ih u lanenom semenu, orasima, tunjevini, skuši, sardinama.

Izbegavajte jabuke i lešnike

„Oko 30 odsto osoba sa polenskom alergijom ima svrab usana i grla na neke vrste svežeg i koštunjavog voća. To se zove “oralni sindrom “ ili “polen-voće sindrom” i nastaje zbog sličnosti u strukturi belančevine u voću i nekim vrstama polena. Najčešće je sličnost između polena breze i svežeg lešnika i jabuke“, napominje alergolog dr Jarić.

Komentari (0)
Loading