Određeno koštunjavo i suvo voće, kao i semenke, efikasno snižavaju holesterol, jer imaju visok sadržaj vlakana i proteina, kaže klinički nutricionista Kašika Batija iz Delhija za „Hindustan times“. Ona preporučuje sledeće namirnice:
Lešnici
Bogati su omega-3 kiselinama i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa čija je posledica visok pritisak. Sadrže i veliku količinu sastojaka koji ublažavaju upale i snižavaju holesterol, ističe dr Batija.
Bademi
Bogati su antioksidantima i vitaminom E, koji čuvaju zdravlje srca i mogu smanjiti nivo holesterola u krvi.
Orasi
Sadrže veliku količinu proteina, vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina koji poboljšavaju celokupno zdravlje.
Čia seme
Jedan su od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upala. Zbog niskog glikemijskog indeksa čia semenke ne podižu značajno nivo šećera u krvi.
Ovas
Prirodan način za snižavanje lošeg holesterola je konzumiranje ovsa, odnosno ovsene kaše, zahvaljujući tome što sadrži veliku količinu sastojka beta-glukan, savetuje nutricionista.