Određeno koštunjavo i suvo voće, kao i semenke, efikasno snižavaju holesterol, jer imaju visok sadržaj vlakana i proteina, kaže klinički nutricionista Kašika Batija iz Delhija za „Hindustan times“. Ona preporučuje sledeće namirnice:
Lešnici
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Bogati su omega-3 kiselinama i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa čija je posledica visok pritisak. Sadrže i veliku količinu sastojaka koji ublažavaju upale i snižavaju holesterol, ističe dr Batija.
Bademi
Bogati su antioksidantima i vitaminom E, koji čuvaju zdravlje srca i mogu smanjiti nivo holesterola u krvi.

Shutterstock
Orasi
Sadrže veliku količinu proteina, vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina koji poboljšavaju celokupno zdravlje.
Čia seme
Jedan su od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upala. Zbog niskog glikemijskog indeksa čia semenke ne podižu značajno nivo šećera u krvi.
Ovas
Prirodan način za snižavanje lošeg holesterola je konzumiranje ovsa, odnosno ovsene kaše, zahvaljujući tome što sadrži veliku količinu sastojka beta-glukan, savetuje nutricionista.
Možda vas zanima…
