Sprečite pospanost: Pet jednostavnih metoda koje će vam pomoći da se razbudite

Olja Jelić Vesti 17.03.2024 08:40 0

Ako se osećate pospano, postoje metode koje će vam pomoći da se razbudite

zevanje

Shutterstock

Osećaj umora i pospanosti ponekad je teško izbeći, a jednako je teško i ostati budan u takvim trenucima. Ali, postoje načini kako možete da pomognete sebi trenucima kada se osećate jako pospano. Ove metode mogu da ublaže osećaj pospanosti.

Krećite se i rastežite

Bavljenje fizičkom aktivnošću ili istezanjem tela može povećati protok krvi i probuditi mišiće. Čak i kratka šetnja ili lagano istezanje mogu pomoći ako ste često pospani, prenosi Health Shots.

Pijte više vode

Ako se osećate pospano, popijte čašu vode kako biste hidrirali telo. Dehidracija može da pridonese osećaju umora, pa je dobro, u slučaju umora ako ne želite da spavate da popijete vodu ili neko drugo piće koje će vam podići energiju.

voda

Shutterstock

 

Konzumirajte pića koja sadrže kofein

Popijte šoljicu kafe ili čaja kako biste iskoristili učinak kofeina u trenucima kada ste umorni. Međutim, preporučuje se da ne preterujete s unosom prevelike količine kofeina jer to može dovesti do nervoze ili remećenja sna, prenosi Health Shots.

Izađite na vazduh i sunce

Izloženost sunčevom svetlu može pomoći u regulaciji unutarašnjeg sata i da signalizuje telu da se probudi. Zato, ako osećate umor, izađite napolje i provedite neko vreme na otvorenom, ili se nakratko smestite pored prozora kako biste se izložili prirodnom svetlu.

hodanje

Shutterstock

 

Nakratko odremajte

Ako nijedan od saveta nije pomogao, uvek možete kratko odremati. Preporuka je da odremati između 10 i 20 minuta, a takvo kratko spavanje može poboljšati budnost i kognitivne funkcije bez izazivanja omamljenosti uzrokovane spavanjem.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading