Istraživanje dokazalo: Ova 2 dodatka ishrani provereno poboljšavaju memoriju, testirana na 36 parova blizanaca

Vesti 09.03.2024 09:09 0

Nedavna studija blizanaca u KCL-u sugeriše da konzumiranje određene 'hrane za mozak' može biti obećavajući način za lečenje kognitivnog pada

baka

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da jeftini i lako dostupni prebiotici, osim što poboljšavaju zdravlje creva, blagotvorno utiču i na pamćenje.

Zlatni standard u održavanju crevne mikrobiote je unos probiotika putem hrane ili dodataka ishrani. Probiotici su dobre bakterije, dok su probiotici neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana za korisne bakterije. Hranjenje ovih dobrih bakterija prebioticima omogućava im da „prerastu“ potencijalno štetne bakterije i tako doprinesu zdravlju mikrobiote. Probiotici takođe poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji digestivni trakt i omogućavaju im da kolonizuju mikrobiotu debelog creva.

Uticaj prebiotika na pamćenje

Dvostruko slepa studija uključivala je dva jeftina prebiotika biljnih vlakana koji su dostupni u slobodnoj prodaji u brojnim zemljama širom sveta. Jedan se zove inulin i to je dijetetsko vlakno iz klase fruktana. Drugi se zove fruktooligosaharid (FOS), koji je biljni ugljeni hidrat koji se često koristi kao prirodni niskokalorični zaslađivač.

Da bi ispitali efekat ovih dijetetskih suplemenata na starenje mozga, istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu upisali su 36 parova blizanaca starijih od 60 godina. Svaki par je nasumično podeljen tako da je jednom blizancu dat dnevni probiotik u proteinskom prahu, a drugom dnevni placebo u proteinskom prahu.

lek

Shutterstock

 

Blizanac koji je uzimao inulin ili FOS generalno je postigao veći rezultat na kognitivnom testu tri meseca kasnije. Štaviše, dnevni dodaci ishrani obogaćeni vlaknima bili su povezani sa malim promenama u mikrobiomu creva između blizanaca. Korisne bifidobakterije, na primer, bile su zastupljenije kod blizanaca koji su uzimali inulin ili FOS.

Studije na miševima sugerišu da bifidobakterijum smanjuje kognitivne deficite regulišući veze između creva i mozga.

„Uzbuđeni smo što vidimo ove promene za samo 12 nedelja. Ovo je obećavajuće za poboljšanje zdravlja mozga i pamćenja kod starije populacije“, kaže Meri Ni Loklain, istraživač gerijatrijske medicine na Kings koledžu u Londonu.

Pristupačan i efikasan lek za ublažavanje kognitivnog pada

Nedavna studija blizanaca u KCL-u sugeriše da konzumiranje određene 'hrane za mozak' može biti obećavajući način za lečenje kognitivnog pada. Ali dok prebiotici mogu poboljšati neke aspekte kognitivne funkcije u mozgu koji stari, kao što su memorija i vreme obrade, čini se da nema značajnih fizičkih koristi.

Gubitak mišića se nije poboljšao kod starijih blizanaca koji su uzimali suplemente bogate vlaknima, uprkos činjenici da su inulin i FOS važni faktori u održavanju mišićno-skeletnog sistema. „Ova biljna vlakna, koja su jeftina i dostupna u slobodnoj prodaji, mogu biti od koristi širokoj grupi ljudi u ovom dobu inflacije. Takođe su bezbedna i prihvatljiva“, kaže gerijatar Kler Stiv iz KCL, prenosi Science Alert

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading