Dijetolog upozorava: Ove 3 namirnice mogu da zapuše krvne sudove, a većina nas ih jede svaki dan!

Vesti 06.03.2024 16:02 0

Ishrana utiče na sve, od telesne težine do rada mozga. Tako je treba uzeti u obzir i kada je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

žena

Shutterstock

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svakodnevnoj ishrani, ali i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem. Za mnoge je prerađeno meso zgodan izbor za brze obroke. Međutim, dijetolog i nutricionista, Liza Endrjuz, tvrdi da ti proizvodi mogu naštetiti zdravlju.

Viršle

"Viršle se obično rade od delova životinja koji bi se inače bacili. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla roze boja", rekla je Liza za „She finds“. Ovi nitrati poznati su po velikoj količini natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, poput povišenog krvnog pritiska i većeg rizika od srčanih bolesti.

Salame

Uprkos svojoj privlačnosti, salama ima skrivene opasnosti za zdravlje srca. "Salama je još jedno prerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina", upozorava dijetolog. Ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

"Studija provedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti", dodala je.

žena

Shutterstock

 

Kobasice

Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Dijetolog ističe njihovu dvostruku pretnju: visokim udelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo alarmantno otkriće služi kao podsetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim omiljenim vrstama mesa.

 

Komentari (0)
Loading