Milioni ljudi u svetu žive sa artritisom, stanjem koje stvara bol u zglobovima i ukočenost, a čak i poteškoće s kretanjem. Lek za ovu bolest ne postoji, već se lekari trude da osobi maksimalno olakšaju simptome - bol, stepen deformiteta zglobova, kao i da spreče invaliditet.
U tome može da pomogne i određen način ishrane. Medicinska studija, objavljena u časopisu „Clinical Nutrition“ 2020. godine, pokazala je da je mediteranska ishrana povezana s manjim rizikom od pogoršanja bola osteoartritisa kolena. Studija objavljena u „Annals of Rheumatic Diseases“ pokazala je da ovaj način ishrane može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.
Koje namirnice obuhvata mediteranska ishrana?
- povrće (masline, paradajz, paprika, luk, brokoli, kelj, spanać, krastavac, prokelj, karfiol, šargarepa, kupus, zelena salata, blitva, krompir)
- voće (pomorandže, mandarine, nar, lubenice, borovnice, kajsije, breskve, kupine, urme, dinje, grožđe, jagode)
- orašasti plodovi i semenke (badem, orah, lešnik, golica, laneno seme, susam)
- mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, leblebija, boranija)
- integralne žitarice (ovsene, heljdine, ječmene, ražane pahuljice), pirinač, brašno, hleb, testeninu
- živinsko meso i jaja
- riba i morski plodovi
- mlečni proizvodi
Koju hranu treba izbegavati?
Postoji hrana koja može pogoršati simptome artritisa, a to je ona prerađena sa visokim udelom zasićenih masti i šećera. Ona povećava upalu i može povećati rizik od bola.
Napomena: O ovom načinu ishrane posavetujte se sa svojim lekarom
Bonus video: