Smanjite rizik od visokog pritiska 40 odsto: Koristite zamene za so, evo šta najbolje daje ukus jelima

Vesti 21.02.2024 10:58 0

Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo ipak je ne treba potpuno izbaciti. Telu treba natrijum.

žena

Shutterstock

Zamena obične soli nekom alternativom može da proredi skakanje visokog krvnog pritiska kod starijih osoba, pokazala je nedavna studija objavljena u časopisu „Journal of American College of Cardiology“. Ljudi koji su koristili zamenu za so, imali su 40% manju učestalost i verovatnoću da imaju hipertenziju u poređenju s onima koji su koristili običnu so.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija je vodeći uzrok rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost. Pogađa više od 1,4 milijarde odraslih osoba i uzrokuje 10,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom sveta, piše „Sciense Daily“.

Jedan od najboljih načina za smanjenje rizika od hipertenzije je smanjenje unosa soli. 

začini

Shutterstock

 

Zamene za so

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos 5 grama soli. Prosečna potrošnja soli u srednjoj Europi se kreće oko 15 grama, a neretko ide i do 20 grama. Srećom, postoje odlične zamene za so koje će zadržati hranu ukusnom.

1. Začinsko bilje - bosiljak, origano, majčina dušica, majoran učiniće obroke ukusnijim.

2. Napravite zamenu - pomešajte mlevenu crvenu papriku, beli luk u prahu i mleveni crni biber i koristite jednu kašičicu za jela umesto obične soli.

3. Himalajska so je najčistija vrsta soli na svetu koja je puno zdravija od obične soli. Takođe je možete obogatiti sušenim začinskim biljem i belim lukom.

4. Semenke suncokreta i bundeve možete dodati u rižota, testenine ili salate kako biste im poboljšali ukus.

 

 

Komentari (0)
Loading