Beli luk je često korišćen sastojak u skoro svakoj kuhinji. Bogat je hranljivim materijama, sadrži vitamine A, C, E, K i grupe B (B1, B2, B3, B6), zajedno sa mineralima kao što su natrijum, kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe i cink. Alicin, koji se nalazi u belom luku, aktivira se kada se luk isecka isecka i deluje protiv bakterija, smanjuje začepljenost nosa, podstiče iskašljavanje i ublažava kašalj.
Beli luk takođe ima antioksidante koji pomažu u popravljanju oštećenih ćelija. Vitamini B6 i C koji se u njemu nalaze jačaju imunitet, ublažavaju simptome i ubrzavaju oporavak. Studija iz 2001. pokazala je da su ljudi koji su jeli sirovi beli luk 12 nedelja, između novembra i februara, ređe bili prehlađeni. A oni koji su se prehladili, brže su se oporavili.
Konzumiranje male količine sirovog belog luka može biti korisno za prevenciju bolesti. Međutim, postoje neželjeni efekti kao što su gorušica, iritacija usta, nadimanje, mučnina, dijareja. O neprijatnom mirisu iz usta i kroz znoj – svi znaju, jer su ga osetili, ako ne kod sebe, ono kod drugih iz okoline.
Bonus video: