Neurolog otkriva: Jedan simptom demencije možete primetiti dok perete zube

Vesti 08.02.2024 08:40 0

Problem sa pamćenjem se može primetiti prvo u nekim svakodnevnim aktivnostima.

žena

Shutterstock

Neurolog Ričard Restak otkriva da osobe koje imaju poteškoće s obavljanjem jednostavnih, ali bitnih obaveza tokom dana, mogu imati problem s pamćenjem. Zaboravljanje stvari, poput ključeva, gde ste ostavili naočare ili zaboravljanje novčanika kada pođete u prodavnicu, sasvim su uobičajene, ali zaboravljanje nekih aktivnosti koje svakodnevno obavljate, kao što je pranje zuba, jedan je od upozoravajućih simptoma demencije i alarm za posetu lekaru.

"Nemogućnost izvođenja uvežbanih radnji uprkos normalnoj mišićnoj snazi i tonusu može ukazivati na apraksiju, jedan od četiri simptoma koji se identifikuje kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću", navodi Restak.

U svojoj knjizi "Kako sprečiti demenciju" on navodi i druge znakove koji se mogu pojaviti u svakodnevnim poslovima. Objasnio je da se ne radi o tome da osoba zaboravi kako treba obaviti zadatak, već je problem u tome da sve radnje i misli uskladite ispravno i potrebnim redosledom.

"Osoba s apraksijom može prepoznati i čak imenovati četkicu i pastu za zube, ali može biti nesposobna da ih opere i da istisne pastu na četkicu", istakao je neurolog.

Takođe, naveo je da bi nekome moglo biti teško pravilno prati zube jer ne može naterati mišiće da rade zajedno. Zbog ovog moždanog problema ljudi mogu pasti, imati problema s govorom, kao i ozbiljne poteškoće s oblačenjem ili umivanjem.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading