Revolucionarno istraživanje: Alchajmerova bolest će se otkrivati iz testa krvi!

Vesti 23.01.2024 15:32 0

Nalaz krvi mogao bi biti jednako pouzdan u otkrivanju Alchajmerove bolesti, kao i bolne lumbalne punkcije.

demencija

Shutterstock

Merenje nivoa proteina u krvi

Merenje nivoa proteina p-tau217 u krvi moglo bi biti jednako tačno kao i lumbalne punkcije u otkrivanju znakova Alchajmerove bolesti i niza drugih testova koji se rade, kažu istraživači, a prenosi „The Guardian“. Taj protein služiće kao marker za biološke promene koje se događaju u mozgu kod Alchajmerove bolesti.

U studiji koja je obuhvatila 786 osoba, istraživači su upotrebili test merenja proteina kako bi identifikovali pacijente koji verovatno, srednje ili malo verojatno imaju Alchajmerovu bolest.

Dr Ričard Oakli, pomoćnik direktora za istraživanje i inovacije u Društvu za Alchajmerovu bolest, kaže kako je "ova studija veliki korak u pravom smeru jer pokazuje da nalazi krvi mogu biti jednako tačni kao invanzivni i skuplji testovi". Testovima će moći da se utvrde naznake Alchajmerove bolesti u mozgu, tvrdi doktor.

demencija

Shutterstock

 

Revolucionarno istraživanje

Trenutno, jedini postupak kojim se može dokazati kako neko ima nakupljanje proteina u mozgu jeste putem lumbalne punkcije. Reč je o izrazito bolnom postupku koji uključuje uvođenje igle u donji deo leđa, između kostiju kičme.

"Ova studija sugeriše da bi merenje nivoa proteina nazvanog p-tau217 u krvi moglo biti jednako tačno kao lumbalne punkcije koje se trenutno koriste za otkrivanje bioloških obeležja Alchajmerove bolesti i superioran nizu drugih testova koji su trenutno u razvoju. Sve je više dokaza da ovaj test ima veliki potencijal za revoluciju u dijagnozi za osobe sa sumnjom na ovu bolest", rekla je dr Šona Skejls, direktorka istraživanja u udruženju „Alzheimer's Research UK“.

Profesor Dejvid Kurtis koji radi na Institutu za genetiku u Londonu, rekao je kako bi se ovim testom "svako stariji od 50 godina mogao rutinski pregledati svakih nekoliko godina, otprilike na isti način kao što se sada testira na visok holesterol".

"Moguće je da bi trenutno dostupni tretmani za Alchajmerovu bolest delovali bolje kod onih kojima je bolest rano dijagnostikovana na ovaj način. Međutim, mislim da je moguće naći čak i bolje tretmane od postojećih. Kombinacija jednostavnog testa s delotvornim lečenjem Alchajmerove bolesti imala bi ogroman učinak na pojedince obolele od ove bolesti, kao i na društvo u celini", zaključio je Kurtis.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading