Obratite pažnju u šetnji: Ovo su rani simptomi demencije koje možete da primetite dok hodate

Vesti 14.12.2023 08:36 0

Demencija je opšti izraz za gubitak sposobnosti pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka, do te mere da ometa svakodnevni život osobe.

seniori

Shutterstock

Kasna dijagnoza demencije znači da oboleli imaju manje vremena za isprobavanje mogućih opcija lečenja i donošenje važnih odluka o svojoj budućnosti, upozoravaju lekari. Iako su gubitak pamćenja i zaboravljanje određenih stvari neki od prvih znakova bolesti, postoje i drugi, manje poznati simptomi koje većina ljudi ignoriše, piše „The Sun“.

Kako objašnjavaju lekari za ovaj list, neki od simptoma mogu se javiti dok hodate. To su loš osećaj za smer, sporiji tempo hodanja, manji koraci te pojačano zamahivanje rukom tokom hodanja. Iako svaki od ovih znakova ne mora nužno odmah značiti da osoba boluje od demencije, studija je pokazala kako upravo ove promene mogu ukazivati na pojavu bolesti.

Do spomenutih promena dolazi prvenstveno zbog toga što osobe s demencijom imaju problema s održavanjem ravnoteže dok su u pokretu, odnosno prilikom hoda, naglašavaju autori istraživanja.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading