Širi se neočekivana epidemija: Zabeležen alarmantan porast obolelih, najugroženija su deca

Slobodanka Ćorić Vesti 27.01.2024 11:15 0

U zemljama u okruženju raste broj obolelih, pa je sve veća opasnost da neko odande u fazi inkubacije doputuje kod nas i prenese izuzetno zaraznu bolest, upozoravaju epidemiolozi

Dr Verica Jovanović

Printscreen

Srpski epidemiolozi upozoravaju da je, zbog sve manje vakcinisane dece, pitanje dana kada ćemo u Srbiji opet imati epidemiju. Kako je saopštila SZO, u Evropi je u 2023. registrovano više od 42.000 zaraženih ljudi, dok ih je godinu dana ranije bilo941, zbog čega su zatražili hitne mere da bi se sprečilo dalje širenje.

Po njihovom mišljenju, ovo je rezultat manjeg broja dece koja su vakcinisana protiv maloh boginjatokom pandemije koronavirusa.

Broj smrtnih slučajeva od malih boginja u svetu je skočio za čak 40 odsto prošle godine. Od malih boginja se lane razbolelo devet miliona dece i umrlo 136.000 uglavnom u siromašnijim zemljama.

Sada jedna od najjačih država sveta strahuje od ove bolesti. Naime, doktorima u Velikoj Britaniji rečeno je da pomno prate simptome koje ukazuju na obolevanje od morbila.

Po prvi put u poslednjih nekoliko decenija "Royal College Of Paediatrics And Child Health" (RCPCH) izdao je smernice o lečenju morbila i pozvao vladu da odmah objavi svoju "zakasnelu" nacionalnu strategiju vakcinacije.

Stravičan porast broja slučajeva malih boginja

Podaci britanskih institucija za ovu godinu pokazuju da nijedna vakcina nije ispunila cilj Svetske zdravstvene organizacije od 95% pokrivenosti u Engleskoj, pri čemu je stopa vakcinacije pala na najniži nivo od 2010, odnosno 2011. godine.

RCPCH je saopštio da mnogi pedijatri u svojoj karijeri ranije ne bi videli simptome povezane sa boginjama i pozvao zdravstvene radnike da provere status imunizacije sve dece koja dolaze u bolnicu.

Stravičan porast broja slučajeva malih boginja primećen je širom Velike Britanije ove godine, jer je stopa vakcinacije za osobe mlađe od pet godina pala na najniži nivo u poslednjih deset godina. Roditelji su u maju upozoreni da pre letnjeg raspusta provere vakcinalni status svoje dece protiv morbila, zauški i rubeole.

U novom dokumentu RCPCH navodi da "Ujedinjeno Kraljevstvo sada doživljava razarajući ponovni porast praktično eliminisanih bolesti opasnih po život, kao što su boginje".

"Dokazi takođe pokazuju da je niži socioekonomski status bio povezan sa manjom pokrivenošću", navode iz RCPCH.

Prošle godine tamošnja vlada konsultovala je zdravstvene radnike i javnost o tome kako poboljšati usluge vakcinacije tako što će se baviti dostupnošću, dezinformacijama i nepoverenjem u vakcine – pri čemu je RCPCH pozvao na "brzo objavljivanje" strategije.

Kakva je situacija u Srbiji

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da su slučajevi malih boginja registrovani u okruženju.

"U Rumuniji je prošle godine registrovano negde oko 3.000 slučajeva, tako da je taj porast broja sa kliničkom manifestacijom morbila na teritoriji Rumunije u stvari dokaz da je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u toj zemlji pao", rekla je profesorka Jovanović.

Istakla je da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila i da nema razloga za zabrinutost, ali ima za odgovornost.

"Još jednom ovom prilikom apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno, jer dok se registruju slučajevi morbila u našem regionu i s obzirom na to da su putovanja česta i migracije česte, dolazimo u situaciju da budemo u kontaktu sa nevakcinisanom decom i upravo je ta vrsta nepostojanja zaštite često rizik za svu decu koja nisu pravovremeno vakcinisana", navela je Jovanovićeva.

Podsetila je da su u Srbiji poslednji put morbili registrovani u aprilu prošle godine i da je tokom cele 2023. godine zabeleženo 50 slučajeva u Srbiji, od čega u Smederevu 43.

Ne odlagati vakcinaciju

Profesorka Jovanović je istakla da su slučajevi malih boginja u BiH registrovani na području Kantona Sarajevo i u Tuzli i napomenula da je reč o zaraznoj bolesti koja se najbrže širi.

"Glavna poruka ovog trenutka je – ne odlagati vakcinaciju, vakcinisati pravovremeno decu. I samo da ponovimo, dete sa 12 meseci života stiče pravo da primi prvu dozu zaštite MMR vakcine kojom će biti zaštićeno od malih boginja. Drugu dozu primiće pre polaska u školu", rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece, a da je trenutno u Srbiji protiv morbila vakcinisan 81 procenat dece, a da obuhvat bude veći uoči polaska u školu.

Komentari (0)
Loading