Ne dozvolite da zdravlje pati: Pranje donjeg veša zahteva samo jednu temperaturu - "prži" sve bakterije!

Vesti 24.01.2024 19:53 0

Uvek pogledajte etiketu donjeg veša, na njoj piše preporučena temperatura pranja...

veš

Shutterstock

Nekada se donji veš kuvao, što bi bilo ekvivalentno pranju u veš mašini na 90 stepeni. Danas to retko ko radi jer je to nepotrebno zbog deterdženata i brojnih programa pranja koje imaju moderne mašine za pranje veša, a osim toga visoke temperature uništavaju tkaninu.

"Donji veš sadrži mnogo bakterija, a ove bakterije nestaju tek na temperaturi pranja od 90 stepeni Celzijusa. Pranje na 60 stepeni sprečava razmnožavanje bakterija. Temperatura pranja od 40 stepeni čini odeću čistom i svežom, ali bakterije i dalje mogu da ostanu", tvrde oni. na portalu Hom.

Prašak za veš

Shutterstock

 

Uvek pogledajte etiketu donjeg veša, na njoj piše preporučena temperatura pranja. Proizvođač donjeg veša tačno zna na kojoj temperaturi se tkanina može prati. Pranje na višim temperaturama može dovesti do bržeg istezanja, izbledenja ili gubitka oblika donjeg veša.

Gore navedene činjenice su kontradiktorne, pa koja je najbolja temperatura za pranje donjeg veša?
Prema NHS-u (Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije), veća je verovatnoća da donji veš od drugih odevnih predmeta sadrži tragove izmeta ili bakterija. Zbog toga, NHS preporučuje pranje visokorizičnih predmeta kao što je donji veš na visokim temperaturama od 60°C. Ovo se generalno smatra temperaturom koja ubija bakterije i klice u mašini za pranje veša, čime se ograničava rizik od infekcije. Iz tog razloga, trebalo bi da perete na 60°C, posebno ako ste bolesni ili vam je donji veš jako zaprljan.

veš

Shutterstock

 

Da li je bezbedno pranje donjeg veša na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa? Donji veš, posebno ženski grudnjaci i gaćice, često je napravljen od čipke ili svile, koje visoke temperature mogu oštetiti. Zbog toga je normalno sumnjati u temperaturu na kojoj bi trebalo da je operete. „Možete da perete donji veš na 40°C, međutim, to neće biti najtemeljije antibakterijsko čišćenje.

Ako je vaše donje rublje jako zaprljano i može da izdrži 60°C, bilo bi dobro da sledite smernice NHS. Međutim, lagano zaprljano donje rublje može se prati na nižim temperaturama. Naš najbolji savet je da proverite etiketu i stavite donji veš u ciklus pranja na najvišoj temperaturi koju materijal može da podnese. Ovom metodom se postiže savršen balans između uništavanja što većeg broja klica i bakterija, bez uništavanja vaših delikatnijih komada donjeg veša“, savetuje portal In The Wash, specijalizovan za pitanja o vešu i nezi veša. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading