Spas za muke s hemoroidima: Čaj koji imate u kući će brzo olakšati tegobe, a pomaže i ova hrana

Vesti 04.01.2024 18:05 0

Ima ih skoro polovina ljudi na svetu. Određen način ishrane može ublažiti neprijatne simptome hemoroida. Najčešće se preporučuju namirnice bogate vlaknima i dosta tečnosti.

žena

Shutterstock

Prema istraživanjima, problemi s hemoroidima muče između 20 i 50 posto svetske populacije. Studije su pokazale da se gotovo svaka druga osoba iznad 30 godina bar jednom u životu susretne s hemoroidima. To su vene koje se nalaze na kraju završnog dela debelog creva i važne su u pražnjenju creva, a problem se javlja kada počnu da otiču ili se povećavaju. Hemoroidi mogu biti spoljni i unutrašnji, a neki od najčešćih simptoma su svrab ili iritacija u predelu analnog otvora, bol, otok, krvarenje. Uglavnom su bezopasni, a često su posledica sedelačkog načina života, manjka kretanja i loše ishrane.

Najbolji način za lečenje hemoroida je promena životnih navika, u prvom redu ishrane. Određena hrana može ublažiti simptome hemoroida ili čak sprečiti njihovo pojavljivanje. Lekari najčešće preporučuju namirnice bogate vlaknima i mnogo tečnosti, piše portal „webmd“. Preporučuje 8-10 čaša vode svaki dan.

Šta treba da jedete?

Pasulj i orasi

Mahunarke, poput pasulja, boranije i sočiva, obiluju vlaknima, pa ih treba što češće jesti. Orašasti plodovi, kao što su bademi i orasi, takođe su dobar izvor vlakana, ali i zdravih masnoća.

Žitarice

Umesto belog hleba i testenine, zdraviji izbor su namirnice od integralnih žitarica. Na primer, integralni hleb i pirinač. Ovas i ječam su sjajan izvor vlakana. Ovsena kaša bolji je izbor za doručak nego pecivo iz pekare.

jabuke

Shutterstock

 

Voće i povrće

Najviše vlakana krije se u kori pa voće, poput krušaka, jabuka i šljiva najbolje je jesti s korom. Tu se nalaze vlakna, ali i važni sastojci – flavonoidi, koji takođe mogu pomoći u ublažavanju hemoroida. Dobar izvor ovih antioksidanata je i bobičasto voće, zeleno lisnato povrće (kelj i brokoli). Drugo povrće, poput krastavaca i paprike, uz vlakna ,sadrži i puno vode pa ih je svakako dobro dodati u ishranu.

Šta treba da izbegavate?

Hrana s malo vlakana može uzrokovati ili pogoršati zatvor (a time i hemoroide), stoga je najbolje ograničiti unos takvih namirnica. Lekari ističu da osobe koje imaju hemoroide treba da izbegavaju beli hleb i peciva, mleko, sir i druge mlečne proizvode, meso, prerađenu hranu.

Biljni čajevi koji pomažu

U našem narodu se veruje da neki biljni čajevi mogu ublažiti tegobe kod hemoroide. Među njima su čaj od koprive i kantariona.

- Čaj od koprive efikasno ublažava sve simptome hemoroida, među kojima i oticanje. U prokuvalih 250 ml vode stavite punu kašiku osušenih listova koprive. Poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Pijte tri puta dnevno.

čaj

Shutterstock

 

- Čaj od kantariona takođe ublažava tegobe upaljenih hemoroida i podstiče brže zarastanje. Jednu kašičicu suvih cvetova i listova kantariona stavite u 250 ml ključale vode, poklopite i ostavite da stoje 10 minuta. Procedite i pijte tri šolje čaja dnevno.

Napomena: Pre upotrebe čajeva se posavetujte sa svojim lekarom.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading