Namirnice će duže trajati: Nije svejedno da li mleko držite u vratima ili na polici, postoji pravilo po kojem se hrana stavlja u frižider

Vesti 02.01.2024 16:07 0

Svim namirnicama možete produžiti rok trajanja i sačuvati svežinu, ako ih poređate u frižideru po određenom redosledu.

Frižider

Shutterstock

Frižideri su podeljeni na nekoliko temperaturnih zona, a svaka od njih odgovara različitoj vrsti namirnica. Ako ih pravilno rasporedite, duže će ostati sveže.

Dno frižidera

Na dno, u fiokama, najbolje je čuvati voće i povrće. Bitno je da ih odvojite, dakle u jednom delu držite voće, a u drugom povrće jer voće poput jabuka, šljiva i krušaka proizvodi etilen - gas koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge namirnice, pa bi bilo dobro da ih razdvojite.

Donja polica 

Služi za čuvanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda - jer je u tom delu temperatura najniža. Ipak, pripazite i dalje da ne stavljate namirnice jednu na drugu jer se tako povećava rizik od širenja bakterija. 

U vratima

Tu je temperatura najviša, pa stavite namirnice koje se ne mogu tako brzo pokvariti, poput senfa, sokova, kečapa, marmelade...

Gornja polica

Ovde je temperatura najstabilnija, pa stavite ostatke hrane, namaze i začine - sve će mnogo duže ostati sveže.

Šta se ne čuva u frižideru?
Ipak, postoje i neke namirnice kojima frižider može naškoditi. Krompir i luk ne vole niske temperature i svetlo - izgube svojstva, brže trule i pokvari se ukus - pa je njih najbolje držati u kutijama i to na balkonu ili u dvorištu. Osim njih, paradajz isto više voli da bude na toplom, pa ga ostavite na sobnoj temperaturi.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading