Svi smo svesni sveprisutnih E-brojeva iza brojnih aditiva za hranu, konzervansa i pojačivača ukusa. Neki od njih su gotovo bezopasni - poput soli ili šećera, ali na neke svakako treba obratiti pažnju i biti svesni rizika njihove svakodnevne konzumacije. Jedan takav E-broj je mononatrijum glutamat. Mononatrijum glutamat je jedan od najrasprostranjenijih aditiva za hranu, pojačivač ukusa poznat i kao MSG.
Univerzalno je prisutan u azijskoj, posebno kineskoj kuhinji, ali i u većini industrijskih namirnica sa kojima se prosečna zapadna porodica susreće svakodnevno. Svaki put kada posegnete za supom iz kesice, konzerviranim proizvodom ili smrznutim gotovim jelima ili čak hranom za bebe u supermarketu, unosite značajne doze mononatrijum glutamata u svoj kuhinjski ormarić ili frižider.
Iako se MSG koristi skoro jednako često kao so i biber, on zapravo poboljšava ukus hrane tako da industrijski proizvedeno meso i zamrznuta gotova jela mirišu bolje i svežije. Ista stvar važi i za konzerviranu hranu i prelive za salatu.
Šta je uopšte mononatrijum glutamat?
Sveprisutnost mononatrijum glutamata je očigledna i donosi veliku finansijsku dobit proizvođačima industrijske hrane – međutim, ovaj isti aditiv može imati velike posledice po ljudsko zdravlje. Ovaj aditiv u prahu otkriven je 1908. godine u Japanu. Š
to se tiče hemijskog sastava - sadrži 78% glutaminske kiseline, 21% natrijuma i oko 1% je okupirano zagađivačima. Iako je veoma efikasan kao pojačivač ukusa, sam po sebi je prilično neukusan. U stvari, to nekako ˝zavara˝ naše čulne pupoljke sa umamijem – petim ukusom. Umami je zapravo ukus glutamata – koji skoro svaku hranu čini ukusnijom i punijom, bez obzira na njenu nutritivnu vrednost ili svežinu.
Posle Drugog svetskog rata, MSG se proširio na zapad. Na primer, u SAD se ovaj aditiv isprva smatrao generalno bezbednim za upotrebu, da bi posle samo deset godina upotrebe uvršten pojam sindrom kineskog restorana, koji podrazumeva nepravilan rad srca i česte glavobolje usled konzumiranja mononatrijum glutamata. u medicinskoj literaturi. Danas se takvi simptomi nazivaju kompleksom MSG sindroma, što čak priznaje i Američka uprava za hranu i lekove.
Zašto je mononatrijum glutamat opasan?
Jedna od najpoznatijih knjiga napisanih na temu MSG je delo dr. autora Rasela Blejloka pod naslovom Ekcitotoksini: ukus koji ubija. Rad naglašava efekat koji mononatrijum glutamat ima na ćelije – dovodeći ih u uzbuđeno stanje koje može dovesti do ozbiljnog oštećenja ili promovisanja bolesti kao što su Alchajmerova, Parkinsonova ili Lu Gerigova bolest.
Istraživanja su pokazala da telo koristi glutamat, aminokiselinu, kao neurotransmiter jer postoje oblasti u mozgu koje reaguju na njegov impuls. Sve ovo može dovesti do pojave neuroloških oboljenja, što je dokazano i kod laboratorijskih životinja. Iako američka FDA i dalje tvrdi da je mononatrijum glutamat bezbedan za upotrebu u hrani, mnogi svetski poznati stručnjaci se ne slažu.
Prema dr. Raselu Blejloku, mononatrijum glutamat je takođe povezan sa brojnim drugim neželjenim efektima kao što su gojaznost, oštećenje očiju, glavobolja, mučnina, depresija. Prema US FDA, simptomi MSG kompleksa mogu uključivati: gluvoću, osećaj pečenja, pritisak u predelu glave, otežano disanje i bol u grudima, glavobolju, mučninu, ubrzan rad srca, slabost. Ne postoje ciljane studije koje bi mogle da pokažu tačno koliko ljudi je osetljivo na MSG, ali neke starije studije iz kasnih 80-ih pokazuju da je u SAD 25-30% populacije netolerantno na MSG. Zbog još veće upotrebe MSG-a, procenjuje se da su ove cifre danas još veće.
Kako uočiti mononatrijum glutamat u hrani? Budite oprezni, jer se krije pod mnogim imenima
Veliki broj proizvođača pokušava da kamuflira aditive koje koriste u svojim prehrambenim proizvodima, a to se postiže korišćenjem drugih naziva koje prosečan čovek ne bi mogao da asocira na određeni aditiv. Takođe, i sami neki aditivi sadrže MSG u svom sastavu, a ako su njihovi nazivi navedeni na etiketi proizvoda, teško ih je povezati sa mononatrijum glutamatom.
Na tržištu postoji preko 40 takvih sastojaka.Na deklaracijama se može naći pod E brojevima E620-625 ili MSG (Monosodium glutamate), MNG (Monosodium glutamate), pojačivač ukusa ili ekstrakt kvasca, hidrolizovani biljni protein, hidrolizovani protein soje, sojini proteini i drugo… Izbegavanje MSG-a upravo zbog njegove opšte rasprostranjenosti nije nimalo lak zadatak koji podrazumeva mnogo truda i upornosti. Međutim, postoje određene namirnice koje ga svakako sadrže u izvornom obliku ili u nekom drugom obliku, a to su supe iz kesice, smrznuti obroci, čips, određeni soja sosovi, konzervisana hrana itd.
Ako želite potpuno da isključite mononatrijum glutamat iz ishrane, pređite na sveže i celovite namirnice jer one sigurno ne sadrže nikakve aditive. Takođe, treba biti oprezan pri odabiru restorana, posebno restorana brze hrane, posebno onih u kojima često jedete jer mnogi od njih svoje obroke pripremaju sa sastojcima koji sadrže MSG. Jedina mesta koja su bezbedna od mononatrijum glutamata su lanci organske hrane, lokalni proizvođači i – vaša sopstvena kuhinja.