Smršajte zatvorenih očiju: Uloga sna pri gubitku kilograma je važnija nego što mislite, otkrivamo i zašto

Vesti 21.12.2023 19:52 0

Spavanje ne može samo da utiče na vaše osećanje gladi i sitosti, već može uticati i na vrstu hrane za kojom žudite...

Popodnevno spavanje

Shutterstock

Iako svaka dijeta ima svoj pristup gubitku težine, osnove su uglavnom iste i uključuju smanjenje kalorija uz povećanu fizičku aktivnost. Međutim, spavanje, koje igra važnu ulogu u gubitku težine, često se zanemaruje u ovom procesu.

Lekari često preporučuju najmanje sedam sati sna svake noći, ali zbog brzog tempa ljudi širom sveta sve manje spavaju. Međutim, san je neophodan za zdravo funkcionisanje tela i može uticati na vaše hormone, zdravlje creva, proces skladištenja masti, pa čak i na vaše sposobnosti donošenja odluka.

Stomak

Viktor Gladkov / imageBROKER / Profimedia

 
Nedostatak sna dovodi do hormonske neravnoteže

Koliko spavate utiče na proizvodnju hormona leptina i grelina u vašem telu. Leptin je hormon koji vaše telo oslobađa da poveća vašu sitost ili reguliše unos hrane i potrošnju energije, pomažući vašem telu da održi težinu.

Ograničavanje sna može smanjiti nivo leptina u telu. Zauzvrat, vaš apetit se povećava, što može dovesti do prejedanja jer se tada povećava nivo grelina - hormona koji povećava osećaj gladi. Nedostatak sna takođe može povećati nivoe kortizola u telu, hormona povezanog sa stresom.

Skladištenje i gubitak masti

Povećanje kortizola uzrokovano ograničenim snom takođe može uticati na to gde vaše telo skladišti masti. U nedostatku sna, skloni ste da skladištite više masti u predelu stomaka.

Prema studiji iz septembra 2019. objavljenoj u ‌Journal of Lipid Research‌, čak i samo nekoliko dana nedostatka sna može uticati na to kako vaše telo skladišti masti iz hrane.

Vaš cirkadijalni ritam igra ulogu u zdravlju creva

Baš kao što na vašu težinu mogu uticati vaši hormoni, gubitak težine može ometati vaš crevni sistem jer igra glavnu ulogu u varenju i preradi hrane, lekova, hormona i hemikalija u mozgu.

Zdravlje creva može biti ugroženo kod onih koji su aktivni tokom noći. Nedostatak sna utiče na vaš cirkadijalni ritam (unutrašnji sat vašeg tela, koji reguliše vaš san) što može oštetiti vaša creva.

Loše raspoloženje

Spavanje ne može samo da utiče na vaše osećanje gladi i sitosti, već može uticati i na vrstu hrane za kojom žudite. Prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu ‌Sleep‌, nedostatak sna aktivira delove mozga koji su povezani sa motivacijom i nagradom, što može povećati žudnju, posebno za nezdravom hranom.

Nedostatak sna takođe negativno utiče na prefrontalni korteks mozga, koji je odgovoran za kontrolu impulsa i pomaže vam da donesete bolje odluke. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading