Jedan od najskupljih na svetu: Začin neverovatne moći, ide u sve od jela do kafe, a pomaže kod sagorevanja kalorija

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 23.11.2023 07:35 0

Pomaže u smanjenju upala niskog stepena koji dovode do hroničnih zdravstvenih problema poput artritisa, srčanih bolesti i dijabetesa

kardamom

Printscreen

Prema novom istraživanju, konzumiranje začina kardamoma, koji je ključni sastojak u indijskoj kuhinji, može dovesti do gubitka masti i smanjenja upala

U potrazi za adekvatnom ishranom koja će izbalansirati naše zdravlje i izgled mnogi eksperimentišu sa određenim namirnicama. Ako je verovati novom istraživanju, konzumiranje začina kardamoma, koji je ključni sastojak u indijskoj kuhinji, može dovesti do gubitka masti i smanjenja upala.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Glavni istraživač doktor Luis Cisneros Zevalos rekao je da je ovaj začin manje poznat u Americi ali je rasprostranjen u drugim delovima sveta i da je njegov tim došao do saznanja da bi on mogao da sagori kalorije i održi telesnu težinu dok povećava apetiti i potrošnju hrane, navod britanski San.

Naučnici sa Instituta za unapređenje zdravlja u Teksasu su proučavali uticaj ovog začina na miševe. Oni su otkrili to da ne samo što ih je činio gladnijima, već im je pomogao u sagorevanju viška energije i gubitka masti.

Tim je objasnio da je to posledica toga što pomaže da se kontroliše sistem koji reguliše kako se masti razgrađuju i kako se energija stvara u jetri i mišićima. Miševi koji su imali u ishrani više od jednog procenta ovog začina jeli su više od onih sa manje hrane. Osim toga primećeno je da su dobili manje na težini i da su smanjili masu, što ukazuje da je ovaj začin odličan kod lečenja gojaznosti.

Druga studija koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke, otkrila je da kardamom pomaže u smanjenju upala niskog stepena koji dovode do hroničnih zdravstvenih problema poput artritisa, srčanih bolesti i dijabetesa.

Doktor je objasnio da odrasli koji teže u proseku oko 60 kg trebalo bi da konzumiraju količinu od 77 mg ovog začina kako bi videli korist. To je ekvivalento 8-10 mahuna dnevno. Ovaj začin ima topao biljni ukus i koristi se u slanoj i slatkoj hrani i piću širom sveta. Posebno je popularan u indijskoj kuhinji i preovlađuje u mnogim njihovim jelima poput pilava, pudinga od pirinča i drugih…Mešavine začina poput karija u prahu i garam masala, obično sadrže i kardamom, a često se dodaje u kolačiće i pudinge.

Doktor Zevalos je otkrio kako je njegov tim došao do saznanja da kardamom može koristiti kao promoter ukupnog zdravlja.

„Semenke kardamoma sa novom funkcionalnošću, mogu se koristiti u različitim industrijma, uključujući sportsku industriju, funkcionlnu hranu i dijetetske suplemente za favorizovanje proizvodnje zdravije hrane“, naveo je on.

Takođe je istakao kako postoji spektar potencijalnih zdravstvenih proizvoda sa ovim začinom i njegovim prirodnim jedinjenjima.

KAFA SA KARDAMOMOM

Sastojci:

  • 200 ml, jake, crne kafe
  • 2 prstohvata kardamoma u prahu
  • 1 kašičica kokosovog maslaca

Priprema:

Dodajte u šolju tople kafe dva prstohvata začina i promešajte. Dodajte i kašiku kokosovog maslaca. Miris je mačigan, a kafa sa maslacem se pretvara u piće koje razbuđuje i pospešuje metabolizam.

Komentari (0)