Svaki drugi Srbin žali se na uporni kašalj: Pet narodnih lekova su spas za pluća i disanje, a prave se kod kuće

Jelena Vukelić Vesti 22.10.2024 16:18 0

Poslednjih par nedelja sve više građana naše zemlje se žali na simptome respiratornih infekcija, grlobolju, osećaj težine u grudima i kašalj koji nikako da se umiri.

grlo

Shutterstock

Donekle, ovo ne iznenađuje budući da je sezona virusa u jeku, a ukoliko vam se simptomi pogoršaju, imate temperaturu i jak bol u grudima, svakako je preporuka da se javite lekaru.

Kašalj je odbrambeni mehanizam našeg organizma koji čisti disajne puteve od mikroba i čestica koje izazivaju iritaciju. Zapravo, možemo da da ga komotno nazovemo i korisnom reakcijom našeg tela: na kraju krajeva, štiti traheju i bronhije od patogenih infekcija i stranih tela.

Najčešće ukazuje na prehladu, ali jaki napadi kašlja mogu da budu simptom opasnih procesa u telu i ozbiljnih, čak i hroničnih bolesti. Naravno, ako imate kašalj, najbolje je da se obratite lekaru. Ali, mogu da pomognu i neki narodni "lekovi", koje naše bake i prabake koriste pod davnina. Osim čajeva, sirupa i biljnih tinktura, postoje i neki manje poznati a koji su neverovatno efikasni.

Vruće mleko - postoje 2 opcije ovog "leka": da se pola čaše pomeša sa mineralnom vodom ili da se u čašu toplog melka doda kašičica meda.


Kompot od smokava s mlekom - dobro operite voće, stavite u toplo mleko u razmeri 1 suva smokva srednje veličine na 1,5 šolje. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Poklopite šerpicu i prekrijte krpom, da se voće dobro potpari. Pijte kompot malim gutljajima.


Cimet - 3-5 puta dnevno uzimajte 1 kašiku toplog meda sa 1/4 kašičice cimeta. Smatra se da uz ovaj "lek" i hronični kašalj nestaje, a čisti se nos i otpušava.


Anis - svakih sat vremena uzimajte 30-50 ml čaja od semena anisa (15-20 g na 1 litar vode), koji razređuje sluz i olakšava njeno uklanjanje iz organizma.


Banane - zrele banane propasirajte kroz sito, pa ustinjenu smesu staviteu šerpu sa vrelom vodom u razmeri: 2 banane na 1 šolju vode sa šećerom. Ponovo zagrejte i popijte ovu mešavinu.

Komentari (0)
Loading