Čaj od lovora je najbolji prirodni lek za pluća i bronhije. Takođe, umiruje i dosadni kašalj, a pomešan sa majčinom dušicom i zovom pomaže kod infekcija disajnih organa. Rimski carevi Tiberije i Neron za vreme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su verovali da biljka štiti od zaraze.
Evo oprobanog, jednostavnog recepta travara Momčila Antonijevića, koji je kako je rekao, dobio ljubaznošću Ljiljane Bjelice.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Potrebno je
2 dl vode, 6 listova lovora, 6 kašika šećera, 1 limun
Lovor se kuva na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promeša. U ohlađen sirup doda se sok celog limuna (vitamin C je osetljiv na visoku temperaturu). Lek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dve supene kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru. Ovaj prirodni lek popularan je u među našom košarkaškom reprezentacijom.
Lovor nije samo začin, već i korisna, lekovita biljka. Njegova upotreba u kuhinji potpuno je opravdana jer etarsko ulje koje ova biljka sadrži stimuliše varenje, otklanja nadutost i gasove u crevima.
Lovor je pokazao i značajno dejstvo u borbi protiv gljivica, posebno kandide. U tu svrhu najbolje je lovor pomešati sa žalfijom, vranilovom travom i listom oraha.