Ne odričite se KAFE, ovaj čarobni napitak vas štiti od mnogih KOBNIH bolesti

Vesti 01.08.2021 08:59 0

Iako veliki broj ljudi voli kafu i ne može da zamisli dan bez barem jedne šoljice, mnogi naučnici tvrde da ona nije dobar za nas. Zato se stalno govori o uticaju kafe na organizam i da li je treba piti ili ne

Ne odričite se KAFE, ovaj čarobni napitak vas štiti od mnogih KOBNIH bolesti

unsplash.com

Mnoge studije o kafi zaključile su da šteti organizmu, jer između ostalog povećava rizik od raka mokraćne bešike, narušava zdravlje creva i ostavlja tamne mrlje na zubima.

Ipak, novija istraživanja pokazala su da kafa može čak smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, zbog visokog nivoa antioksidanata i sprečavanja oštećenja DNA. Takođe, pokazalo se da smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva, neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Uz to, ispijanje kafe može vam, tvrde neki naučnici, pomoći i da živite duže, pa čak i poboljšati telesne performanse.

Ako ste i dalje u dilemi, da li je vaš omiljeni jutarnji napitak štetan, najnovije studija objavljena u novom broju uglednog naučnog časopisa "Fud Sajans and Fud Sejfti" (Food Science and Food Safety) kaže da od pijenja kafe imamo mnogo više koristi nego štete, piše portal "Šejp".

A da bi proučili argumente za i protiv, istraživači sa Univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu pregledali su više od 1.200 objavljenih studija na ovu temu, od kojih su neke napisane još davne 1970. godine. Konsenzus među njima bio je da konzumacija tri do četiri šoljice kafe dnevno neće naštetiti zdravlju, štaviše imaće i neke zdravstvene benefite.

Neki od poznatih pozitivnih učinaka kafe su:

- Pomaže u prevenciji hroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa,
- Sprečava razvoj Parkinsonove bolesti,
- Smanjuje rizik od razvoja bolesti jetre,
- Smanjuje rizik od razvoja depresije.

Kafa i 10 zanimljivih činjenica o njoj: Razlog za razvod ili preventivna zaštitu od ozbiljnih bolesti!

Ipak, istraživači s Ulstera ističu da je potrebno više informacija da bi se znala tačna ravnoteža između koristi i eventualnih rizika pijenja kafe - pa će se kafopije za sada zadovoljiti sa "sigurnom blagom koristi".

Ne smemo zanemariti ni socijalnu dimenziju kafu, na neki način povezuje ljude i podstiče druženje. Mnogo se prijateljstava i ljubavi sakrilo iza rečenice - Idemo na kafu.

 

Bonus video

 

 

 

Komentari (0)
Loading