Najčešće jesenje oboljenje: Pedijatar otkriva koje su komplikacije ako se kod dece ne leči gnojna angina

Vesti 04.10.2023 16:42 0

Gnojna angina je bakterijska upala grla koju uzrokuje beta hemolitički Streptokok grupe A. Najčešće se javlja kod dece od 5 do 15 godina, sporadično, ali su moguće i manje epidemije u školama i vrtićima. Kod oko 30 odsto svih upala grla radi se o streptokoknoj angini, kaže pedijatar dr Aneta Jovanović.

angina

Shutterstock

Simptomi oboljenja

Uglavnom se javlja u jesenjem i zimskom periodu, ali se može javiti i u toku cele godine. U pojedinim slučajevima, ako dete ima streptokoknu anginu, može da razvije kliničku sliku šarlaha. Ima nagli početak, izaziva pojavu visoke temperature koja je praćena bolom u grlu, uvećanim limfnim čvorovima na vratu, groznicom, glavoboljom, povraćanjem, bolom u stomaku, a nakon dan-dva od početka infekcije pojavljuje se sitna ospa po telu u vidu crvenih tačkica na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, po obrazima, na stomaku, preponama, na ramenima i leđima, objašnjava doktorka Jovanović.

Koji je uzrok šarlaha?

Uzrok šarlaha su toksini koje proizvodi bakterija koja izaziva anginu (beta hemolitički Streptokok grupe A). Takođe, može se pojaviti i kod rana na koži ili opekotina, koje su inficirane istom bakterijom. Prenosi se direktnim kontaktom sa detetom koje je zaraženo kapljičnim putem (kijanjem, kašljanjem, govorom ili priborom za jelo i piće).

Dijagnoza i lečenje

Pedijatar postavlja dijagnozu nakon pregleda, na osnovu simptoma i karakterističnog izgleda ospe, uz uzimanje brisa grla. Lečenje šarlaha kod dece je isto kao i kod angine, penicilinskim antibioticima. Takođe se može dati lek za smanjenje bolova u grlu i temperature, treba povećati unos tečnosti, ispirati grlo slanim rastvorom.

Moguće komplikacije

Vrlo retko se, ukoliko se ne leči infekcija, može desiti komplikacija na srcu (reumatska groznica) i na bubrezima (poststreptokokni glomerulonefritis).

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading