Na pijaci sada u svako doba godine možete naći razne vrste voća, međutim, po mišljenjju stručnjaka, jedno se posebno izdvaja. Dakle, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdraviji upravo - paradajz.
CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Plod od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od 3 grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
Takođe, bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
Osim toga, paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu i može biti sjajan saveznik u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
„Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.
Zdravstvene beneficije
Potrošnja paradajza i proizvoda na bazi paradajza povezana je sa poboljšanim zdravljem kože i manjim rizikom od srčanih oboljenja i raka.
Za zdravlje srca
Bolesti srca - uključujući srčani udar i moždani udar - najčešći su uzrok smrti u svetu. Studija na muškarcima srednjih godina povezala je nizak nivo likopena i beta-karotena u krvi sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Sve više studija dokazuje da likopen može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. Takođe pokazuju zaštitni efekat na unutrašnji sloj krvnih sudova i mogu smanjiti rizik od zgrušavanja krvi.
Prevencija raka
Rak je nekontrolisani rast abnormalnih ćelija koje se šire izvan svojih normalnih granica, često napadajući druge delove tela. Studije su primetile vezu između paradajza i proizvoda od paradajza i manje slučajeva raka prostate, pluća i želuca.
Zdravlje kože
Paradajz se smatra korisnim za zdravlje kože. Hrana na bazi paradajza bogata likopenom i drugim biljnim jedinjenjima može zaštititi od opekotina od sunca.
Posledice
Paradajz se uglavnom dobro podnosi, a alergija na paradajz je veoma retka. alergija Iako je alergija na paradajz retka, ljudi alergični na polen imaju veću verovatnoću da budu alergični na paradajz. Ljudi sa alergijom na lateks takođe mogu biti alergični na paradajz.
Sok od paradajza
Sok od paradajza je popularno piće koje pruža širok spektar vitamina, minerala i moćnih antioksidanata. Posebno je bogat likopenom, moćnim antioksidansom sa impresivnim zdravstvenim prednostima. Međutim, neki veruju da sok od paradajza možda nije zdrav kao ceo paradajz zbog visokog sadržaja natrijuma koji se nalazi u određenim brendovima.