Povratak na posao posle odmora je prava noćna mora: Doktor otkriva - skoro svi greše, tako vam rad duplo teže pada

Slobodanka Ćorić Vesti 10.08.2023 18:55 0

Započnite posao sredinom nedelje, jedan je od saveta stručnjaka za lakši povratak na posao

Čovek na godišnjem odmoru

Shutterstock

Bilo da ste danas prvi put zakoračili na posao, da ste to učinili koji dan ranije, ili vas povratak tek čeka – uglavnom je isto. Vraćanje na posao, nakon odmora, neretko nam teško pada. Kako da se nabrže prilagodimo vraćanju obavezama?

Vratili ste se sa odmora. Nemate radni elan, umorni ste, pomalo i neraspoloženi, a već posle nekoliko radnih dana imate osećaj kao da na odmor niste ni išli. Razloga je mnogo.

"Prvi faktor je do nas, odnosno kakvo je bilo naše stanje i pre odmora. I kakvo je naše stanje generalno, i kako se mi nosimo sa stresom. Sa druge strane tu je i posao, da li taj posao nama uopšte odgovara, da li mi taj posao volimo. Ukoliko volimo onda je retka situacija da nam teško pada odlazak na isti. I treća stvar je kakav je odmor i bio", naglašava dr Roberto Grujičić sa Instituta za mentalno zdravlje.

A da bi bio dobar, moramo da ga iskoristimo za odmaranje, a ne za završetak različih poslova. Tokom njega stručnjaci savetuju da smanjite upotrebu telefona, kao i neprekidno odgovaranje na mejlove koji stižu.

"Stres koji nas drži na pozornost tokom cele nedelje dok smo na poslu se odražava i tokom odmora. Neke osobe ne mogu da puste i onda bi čak isključivanje bio veći stres nego samo ostajanje na tim mrežama, mejlovima. Preporučuje se da se smanji za 50 odsto i više", dodaje dr Grujičić.

Započnite posao sredinom nedelje, jedan je od saveta stručnjaka za lakši povratak na posao.

"Svaka osoba tokom godina radnog staža može da proceni koji način vraćanja na posao jeste adekvatan. Ono što se ne preporučuje, jeste da povratak sa letovanja bude u nedelju, a da se u ponedeljak vrate na posao.To nije preporuka, potrebno je da se vratimo u neku svakodnevicu našu, našu realnost bar dva-tri dana pre polaska na posao", savetuje dr Roberto Grujičić.

Stručnjaci preporučuju da odmor traje tri nedelje, ipak, retki su oni koji se za to i odlučuju ili im obaveze to ne dozvoljavaju.

Komentari (0)
Loading