Često, neprijatne i bolne, URINARNE INFEKCIJE kod najmlađih moraju se lečiti antibioticima, ističe dr Aneta Jovanović

Vesti 09.08.2023 14:13 0

Urinarna infekcija je najčešća bakterijska infekcija u detinjstvu, naročito u prve dve godine života.

urinarne infekcije kod dece

Shutterstock

 

U novorođenačkom periodu se javlja češće kod dečaka, a kasnije je češća kod devojčica, ističe pedijatar dr Aneta Jovanović.

Najčešći simptomi

Zavisi od uzrasta deteta, pa tako kod novorođenčeta i odojčeta su povišena telesna temperatura, razdražljivost, povraćanje, dijareja, gubitak u težini, produžena žutica i loše opšte stanje deteta.

Kod starije dece se javlja povišena telesna temperatura, groznica, bol i peckanje pri mokrenju, češće mokrenje, bol u stomaku ili leđima.

Mogući uzroci

Kod devojčica se češće javljaju urinarne infekcije zbog kratke uretre (mokraćnog kanala) i bližeg položaja završnog dela debelog creva. Drugi faktori su anomalije urinarnih puteva, vezikoureteralni refluks (vraćanje mokraće iz mokraćne bešike u mokraćovod pri mokrenju), loše higijenske navike, zatvor (neredovno pražnjenje creva), genetska sklonost ka urinarnim infekcijama.

Stručna dijagnostika

Pregled pedijatra je neophodan radi kliničkog pregleda deteta i laboratorijskog pregleda urina. Važno je da se uzorak urina uzme na adekvatan način, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Preporučeno lečenje

Urinarne infekcije se leče antibioticima, lekovima protiv bolova ili povišene telesne temperature i povećanom količinom tečnosti.

Kod novorođenčeta ili deteta koje ima težu infekciju, neophodno je lečenje u bolničkim uslovima, kada se antibiotici daju intravenskim putem.

Posle prve dokazane urinarne infekcije potrebno je da se ispita uzrok infekcije da bi se sprečile moguće komplikacije na bubrezima.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading