Pedijatar dr Aneta Jovanović upozorava: Kad je napolju vrelo, najmlađi su predugo pred ekranima

Vesti 18.07.2023 06:51 0

Doktor Aneta Jovanović, pedijatar, razjasnila je kako sve razni ekrani štetno deluju na decu i koliko je maksimalno vreme provedeno pred njima u odnosu na uzrast.

Dečak je zadubljen u svo mobilni telefon

Shutterstock

 

U današnjem vremenu modernih tehnologija vreme koje deca provode ispred ekrana (tableti, telefoni, video-igrice) veliki je izazov za roditelje, ističe doktor Aneta Jovanović, pedijatar.

Koji su problemi mogu biti povezani s uticajem ekrana na decu?

Gojaznost, problemi sa spavanjem, kašnjenje u razvoju govora i socijalizacije, poremećaji pažnje i problemi s učenjem mogu biti povezani s uticajem vremena provedenog ispred ekrana.

Koliko je vremena preporučeno za boravak dece ispred ekrana?

Igranje, čitanje i rešavanje problema s roditeljima, starijom decom i vršnjacima je nezamenljivo za razvoj govora, socijalnih veština i motorike kod deteta.

Prema preporukama Američke akademije za pedijatriju, za decu mlađu od 18 meseci se ne preporučuje upotreba digitalnih uređaja. 

Za decu uzrasta od dve do pet godina ograničiti vreme ispred ekrana na jedan sat dnevno, kvalitetnog sadržaja, uz zajedničko gledanje sadržaja, pomažući detetu da razume šta gleda i da to primeni u stvarnom životu.

Za stariju decu je važno ograničiti vreme koje provode ispred ekrana na dnevnom nivou.

Koje su preporuke za kvalitetno vreme ispred ekrana?

*Pre nego sto dozvolite svom detetu da gleda ili da se igra s video-sadržajem, potrebno je pregledati sadržaj programa, igrica ili aplikacije.

*Redovno pitajte dete kojim se igricama igralo, koji je program koristilo tokom dana. 

*Gledanje programa zajedno s vašim detetom ima koristi ukoliko se razgovara i edukuje kroz sadržaj iz programa ili video-igrica.

*Prodiskutujte, takođe, o mogućim opasnostima kojima može biti izloženo, i ohrabriti ga da kritički razmišlja o onome sto gleda na ekranima.

 

 

Komentari (0)
Loading