Koliko često treba da jedemo sladoled? Ako imate ove zdravstvene probleme, budite veoma oprezni

Marina Đurđević Vesti 13.07.2023 12:51 0

Ako svaki dan jedete sladoled u letnjim mesecima, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju

sladoled

Shutterstock

U koliko jedete sladoled svakog dana, na ove stvari treba da obratite pažnju.

Hladan i sladak sladoled je svakako skoro svima omiljena poslastica u vrelim letnjim danima, ali je na žalost kao i svi ostali slatkiši, puna kalorija, šećera i masti. Zbog toga je treba brinuti o tome koliko ga i koliko često možemo jesti. Važno je znati da nutritivni profil sladoleda varira u zavisnosti od brenda, ukusa i vrste, a u većini slučajeva najukusniji sladoledisu oni koji se posebno pripremaju da budu još bogatiji i kremastiji od običnih, imaju više šećera i masnoća, pa su i samim tim kaloričniji.

Najveći broj sladoleda sadrži 12-24 grama dodatog šećera u oko 65 grama, a medicinska platforma Healthline piše da bi dodati šećeri trebalo da se ograniči na oko 50 grama ukoliko inače konzumirate oko 2.000 kalorija u toku dana. To znači da jedna ili dve male porcije sladoleda mogu lako da dostignu vaš dnevni limit kada su kalorije u pitanju.

Istraživanje objavljeno 2016. godine u medicinskom časopisu Nutrients pokazalo je da je prekomeran unos šećera povezan sa više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes i bolest masne jetre. 

Sladoled je bogat kalorijama, a nudi malo hranljivih materija, a uglavnom su zastupljeni kalcijum i fosfor, navodi se u bazi podataka FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede. Ako se povremeno zasladite sladoledom, ne bi trebalo da brinete o nedostatku nutrijenata u njemu, ali ukoliko uravnoteženu i raznovrsnu ishranu tokom leta često zamenite sladoledima gubite mnogo.

Na kraju krajeva, redovno i uravnoteženo konzumiranje svežeg voća, povrća i integralnih žitarica jedna je od vodećih preporuka stručnjaka, a visokokaloričnost sladoleda može podstaći gojenje ako sa njim preterujete.

Ako želim da smršam i sačuvam zdravlje, da li mi sladoled zabranjen?

Ovo je jedno od čestih dilema.Naravno, ne znači da je sladoled potpuno zabranjen u zdravoj ishrani, ali je umerenost veoma bitna. Kako bi ste izbegli preterivanje, jedite iz manjih posuda ili pokušajte da zamenite kupovne sladolede zdravim alternativama.

Pre svega, imajte na umu da, iako vrste sa niskim sadržajem masti i šećera mogu delovati zdravije, ovakvi sladoledi nisu nužno hranljiviji ili manje kalorični. Uz to, sadrže i mnoge veštačke sastojke, pa je neophodno pažljivo čitati sastav sladoleda.

Komentari (0)
Loading