Doktor upozorio: Vrednost šećera u krvi može da vam bude normalna, a da ipak idete ka dijabetesu

Vesti 02.07.2023 19:00 0

Bitno je da se redovno kontrolišete i proveravate i nivo insulina

dijabetes

Shutterstock

Iako možda imate normalne vrednosti šećera u krvi, to nije sasvim siguran pokazatelj da nećete dobiti dijabetes, kažu doktori.

Na to ukazuju određene promene u organizmu na koje morate da obratite pažnju.

U pitanju je često i naglo skakanje šećera u krvi, zbog čega stalno dolazi do oslobađanja insulina u organizmu kako bi se glukoza održala u normalnim granicama.

– Problem nastaje ako vam često skaće nivo šećera u krvi. Kako bi se borio sa tim promenama, organizam luči više i više insulina i telo može da postane otporno na njega. Tada dolazi do insulinske rezistencije koja može da dovede do dijabetesa – kaže doktor Mark Hajman.

Nije dovoljno kontrolisati samo nivo šećera, kaže on, mada jeste poželjno. Morate povremeno kontrolisati i nivo insulina kako biste znali da li je sve u redu.

– Nivo šećera u krvi može da bude normalan, a da i ne zante da “iza kulisa” telo pokušava da izluči insulin kako bi održalo te vrednosti. I kada insulinu i telu ponestane snage, tada će šećer ostajati u veoma visokim vrednostima – objašnjava doktor.

– Upravo sam imao pacijenta kojem je prosečna vrednost šećera u krvi bila sasvim normalna. Na papiru, taj čovek nema razloga za brigu jer ništa ne ukazuje na dijabetes. Ali onda smo mu izmerili nivo insulina koji je bio astronomsi, umesto pet, bio je sto – kaže on.

– To znači da je telo već bilo na putu da postane rezistentno, a nije imao nijedan drugi znak da ulazi u problem osim nivoa insulina, koji se ređe kontroliše. Nivo šećera u  krvi nije jedina stvar koja upozorava da vam možda preti dijabetes. Postoji više metaboličkih markera i veoma je važno da ih sve prekontrolišete. Među njima je insulin, ali i holesterol, trigliceridi i drugi.

Doktor Hajman je posavetovao i da izbegavate hranu koja će dovoditi do naglih skokova šećera u krvi, kao što su prerađeni ugljeni hidrati, šećer i rafinisana ulja.

Komentari (0)
Loading