ŽENE, dobro obratite pažnju: Ovih ŠEST "bezazlenih" simptoma ukazuju da vam se sprema INFARKT

Vesti 24.08.2022 13:20 0

Simptomi srčanog udara mogu biti različiti, a verovali ili ne, često se različito se ispoljavaju kod žena i muškaraca

ŽENE, dobro obratite pažnju: Ovih ŠEST "bezazlenih" simptoma ukazuju da vam se sprema INFARKT

Shutterstock

Kako navodi sajt WebMD, tipični simptomi, koji se pretežno javljaju i prethode srčanom udaru su stezanje u grudima i bol koji se spušta niz jednu ruku. Za ove simptome smo uglavnom svi čuli i većina nas bi na iste regaovala i uputila se u bolnicu.

Žene i rizik, tihi simptomi

ŽENE, dobro obratite pažnju: Ovih ŠEST

Shutterstock

 

 

 

Žene mogu imati tihe, čak nejasne simptome. Osnovni problem je što ih mogu jednostavno zanemariti ili ih pripisati nekoj drugoj vrsti bolesti.

Ovih šest simptoma srčanog udara uobičajeni su baš kod žena:

  • Bol u grudima, koji žene drugačije doživljavaju, a ne mora se javiti samo na levoj strani. One često ovaj osečaj opisuju kao stezanje, a neretko tvrde i da bol osećaju u kičmi i leđima.
  • Bol u ruci, vratu ili vilici. Bol može da bude postepen, ali iznenadan, toliko neprijatan da vas čak može iznenadno probuditi. Lekari apeluju da ovakav bol nikako ne zanemarujete i podvrgnete se detaljnim analizama
  • Bol u stomaku. Ovo je simptom koji često može da nam promakne jer pacijenti pretpostavljaju da je reč o čiru ili gastritisu i najčešće se obrate gastroenterologu. Naisa Goldberg, direktorka centra za žensko zdravlje iz Nju Jorka, kaže da je neophodno da obratimo pažnju na intezitet bola. Ako imamo osećaj da nam slon sedi na stomaku, to definitivno može biti znak potencijalnog srčanog udara
  • Znojenje. Ovo je tipičan znak koji se javlja kod žena koje preživljavaju srčani udar. Mnoge žene u menopauzi mogu biti zbunjene i pripisati ove simptome klimaksu jer se često javlja i hladan znoj.
  • Umor. Neke pacijentkinje nisu osećale bol, jednostavno su imale utisak da su previše umorne. Bilo je i onih koje nisu imale snage da se doteturaju do kupatila. Ako se osećate iscrpljeno, to je svakako simptom koji ne treba da zanemarite.

Šta nikako ne treba da radite ako osećate simptome?

Zapamtite ovih nekoliko stvari jer je mogu predstavljati spas u krucijalnim trenucima:

  • Nikako ne odlažite posetu lekaru
  • Nikako ne birajte opciju u kojoj ćete se sami dovesti do bolnice.
  • Ne brinite, ako ste već pogrešile i samo vas je uhvatila panika. Zaobiđite stid, ne razmišljate previše i obratite se stručnom licu što pre.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading