- Sve je počelo uobičajeno, baš onako kako počinje stomačni virus. Pomislila sam da sam se možda i otrovala ili pojela nešto loše. Prethodnog dana sam jela grašak, a pored tipične nadutosti osećala sam i grčeve - započela je svoju ispovest Anka za Naj ženu.
Kako situacija ipak nije bila toliko loša, Anka je ipak otišla na posao i radila je, uprkos činjenici da su bolovi postajali sve izraženiji. Ono što je njoj bilo posebno čudno jeste to što su bolovi ličili na kontrakcije, samo su se javljali na potpuno drugom mestu. Ona je dodala i da joj je sedeći položaj posebno predstavljao problem.
- Nakon što sam počela da se savijam od bolova, pomislila sam da je u pitanju slepo crevo. Pozvala sam doktorku i ona mi je savetovala da uradim crp i krvnu sliku. Za to vreme sam uspela da stignem do kuće, ali su bolovi postajali sve gori i gori - pojasnila je Anka Maričić.
Rezultati su bili očajni
Nakon što je dobila rezulatate, koji su pokazali da je crp preko dvadeset puta veći nego što je dozvoljeno, doktorka je uputila u Urgentni centar, sa naznakom da stanje može da bude i kritično.
Anka dodaje da se tad prvi put uplašila za sopstveni život, a kako su usledile procedure, koje su uključile dalje laboratorijske analize, ultra zvuk stomaka, rendgen stomaka i pregled hirurga, strah je rastao paralelno sa bolovima.
Dijagnoza i ostajanje u bolnici
Anka kaže da je dobila dijagnozu, ali da uopšte nije znala kako da se ponaša, s obzirom da nikada ranije nije čula za ovo stanje. Upala divertikuluma delovala je s jedne strane kao utešna dijagnoza, jer ipak predstavlja benignu promenu. S druge strane, njoj je rečeno da će narednih pet dana provesti u bolnici, jer u slučaju da dođe do prsnuća vrećastog proširenja pod upalom, predstoji joj teška operacija. - To je rizik koji oni nisu hteli da prihvate, a ja sam se složila da je ipak bolje da ostanem pod lekarskim nadzorom. Tek kad je sve prošlo shvatila sam da sam mogla da dobijem sepsu i da moje stanje nije bilo uopšte naivno- dodala je Anka.
Šta je divertikularna bolest kolona?
Na sajtu "WebMd" navodi se da bolest uključuje tri stanja koja uključuju razvoj malih vrećica ili džepova u debelom crevu i to: divertikulozu, divertikularno krvarenje i divertikulitis.
Divertikule mogu da variriraju, od veoma malih, velične graška do mnogo većih usled pritiska gasa i tečnosti. Veće mogu opterećivati zid creva.Divertikulumi su beningna promena na debelom crevu sa kojom ljudi često žive i ne znajući da je imaju, sa većom učestalošću posle 50-te godine života. U određenim situacijama u 15-20% tokom života postoji rizik od komplikacija – zapaljenja diverikuluma, takozvanog divertikulitisa. Tada obično počinju bolovi u levoj polovini trbuha, na način na koji je opisano i u situacijama kada dođe do upale, krvarenje koje može biti vrlo obilno i alarmantno. Još teža situacija je kada dođe do najteže komplikacije - stvaranja apscesa, gnojne kolekcije oko debelog creva ili pucanja diverikula, perforacije creva i u tim slučajevima je neophodna intervencija hirurga i operativno zbrinjavanje.
Ove vrećice se mogu javiti celom dužinom creva, a ako su samo lokalizovane na desnoj polovini debelog creva, pretpostavka je da su urođene.
Kako da znam da li ima ovo oboljenje?
Skener abdomena, pregled hirurga i kolonoskopija su najbolji način da definitivno utvrdite da li imate ovakav problem. U odrešenim procentima, ljudi koji imaju divertikule, nikad i ne saznaju da ih imaju.
Suprotno kada dođe do komplikacija, kao što se desilo u Ankinom slučaju, može doći do hirurške intervencije, a neophodno je menjanje navika u ishrani.
Da li je Anka izlečila bolest?
Srećom po Anku, njena upala uspešno je rešena antibioticima, a bolovi su nestali. Ono što ipak nije nestalo, su vrećice ili divertikule, za koje sada zna da predstavljaju kritčnu tačku u njenom telu. Nakon izlaska iz bolnice Anki je prepisana restriktivna dijeta, a postoje i namirnice koje neće moći da jede do kraja života. Anka kaže do su to namirnice koje sadrže sitne ljuspice i koštice voća i povrća, takođe se ne savetuje kora. To praktično znači da ona može da konzumira grožđe, ali pre toga mora da ga u potpunosti očisti.