"Ovo je horor": Lice su joj preko noći prekrile AKNE, a sve zbog TABLETA koje je pila na svoju ruku, baš kao i mnogo žena u SRBIJI

Vesti 31.08.2021 08:00 0

U retkim slučajevina kontraceptivne pilule mogu da izazovu hormonalni dosbalan koji vodi do upale lica i pojave akni.

"Ovo je horor": Lice su joj preko noći prekrile AKNE, a sve zbog TABLETA koje je pila na svoju ruku, baš kao i mnogo žena u SRBIJI

Instagram/kyrie_g

Kajri Grin (24) iz Listeršera dogodila se retka reakcija na kontraceptivne pilule kada je, na svoju ruku i bez konsultacije sa ginekologom, počela da ih pije u oktobru 2019. I tada se prvi put suočila sa aknama.

Nažalost situacija sa kožom dosta se pogoršala tokom pandemije.

Devojka je vrlo brzo povezala da su sigurno kontracepcivne pilule uzrok aknama i momentalno je prestala sa upotrebom. Ali šteta je već bila učinjena i morala je da se obrati dermatologu za pomoć.

- To je bio stvarno neprijatan pregled jer sam na licu doktorke mogla da vidim koliko se šokirala kada mi je videla lice. Bila sam sigurna da kada uklonim uzrok problema, što su u mom slučaju bile pilule za kontracepciju, sam problem će se rešiti. Nisam bila u pravu, situacija sa aknama postajala je sve gora i gora, ali i bolnija - priča mlada Kajri.

Kako kaže, cela situacija bila je užasno stresna po nju jer nikada čak ni u periodu puberteta nije imala nijednu bubuljicu, asada je morala da se suoči sa potpunim gubitkom samopouzdanja i da gleda svoj neprepoznatljiv odraz u ogledalu.

- Šta da vam kažem, stvarno je bilo strašno. Od perfektnog, negovanog tena, do lica išaranog aknama i teškim upalama. Na moju situaciju najviše je uticao "lockdown" i to što nisam izlazila mnogo napolje, a počela sam da koristim nove pilule koje su izazvale probleme sa aknama. Zaista je bilo strašno stresno, osećala sam da tonem - ističe mlada devojka.

Dermatolog joj je pomogao da dođe do saznanja šta se zapravo uzrokovalo njen deramtološki problem. Ispostavilo se da je u pitanju sintetički hormon koji sadrže kontracepcivne pilule, a koje je uzimala pre dve godine, a koje su istovremeno polako izazivale akne.

Kajri smatra da je neophodno da se devojke i žene dobro informišu o sastavu svih pilula koje su u ponudi, kao i da se edukuju o potencijalnim nuspojavama koje mogu da se jave.
 

- Dosta mladih žena koriste ovu vrstu kontracepcije, ali je baš iz tog razloga veoma važno da urade određene analize i pravilno se edukuju o svim mogućim nuspojavama kao i da im lekar preporuči koje bi pilule bile individualno dobre za njih - kaže Kajri.

Ona je od svog deramatologa dobila četvoromesečnu terapiju antibiotika koja je znatno uticala na njeno ličenje.

- Nikad se neću vratiti hormonalnoj kontracepciji jer mi ne odgovara. Osećam se tako slobodno što više nisam na njoj - rekla je.

Sada joj se kože sasvim oporavila, mada se dešava da tokom nezgodnog perioda oko ovulacije i menstruacije izbije par bubuljica, kako kaže, to nije strašno i s tim može da se nosi.

- Otkrila sam da se moja sreća ne bazira na stanju moje kože - objasnila je i dodala  da je "to samo jedan sloj i na kraju, kad mi je lice počelo zaceljivati, samo to me nije učinilo srećnijom osobom".

 

 

Komentari (0)
Loading