Domaći sirup - recept koji ćete zapisati
Prirodno, sveže i zdravo. Sveto trojstvo koga se danas pridržavaju svi poštovaoci „new-age“ načina života zapravo je povratak u vreme kada civilizacija na raspolaganju nije imala razne moderne dodatke ishrani. Sve što vam treba za ove sjajne zimske sirupe su biljke i voće. Nana se od davnina koristi kao narodni lek i čaj, a može da bude i efikasno letnje osveženje. Šumsko voće takođe je trezor vitamina i antioksidanasa, a u „klub tropikana“ ovog puta odvešće vas egzotična marakuja.
Nana
Rastvorite 250 g šećera u 250 ml vode. Dodajte 25 g listova nane i kuvajte 4 minuta. Isključite ringlu, ostavite da se ohladi, pa procedite. Izmiksirajte sirup sa nekoliko listova sveže nane i ponovo procedite kroz gazu. Ostavite da proključa, a zatim pustite da se ohladi. Čuvajte sirup u frižideru, u flašama.
Šumski miks
Rastvorite 250 g šećera u 250 ml vode. Dodajte 250 g bobičastog voća (maline, borovnice, šumske jagode, ribizle, kupine) i sve zajedno kuvajte 4 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim procedite bez gnječenja voća tako da dobijete sirup. Pustite da ponovo proključa, pa ostavite da se ohladi. Sipajte sirup u flaše i čuvajte ga u frižideru.
Domaći sirup od marakuje
Rastvorite 250 g šećera u 250 ml vode. Dodajte pulpu od 10 plodova marakuje i koru 2 limuna. Kuvajte sve zajedno 10 minuta, a zatim procedite bez gnječenja. Pustite da sirup ponovo proključa, pa ga ostavite da se ohladi. Sipajte u flaše i držite u frižideru.