Najgori neprijatelj našeg IMUNOG SISTEMA je ova namirnica: Svakodnevno je koristimo, a nutricionista objašnjava sva njena ŠTETNA dejstva!

Kristijana Ćaćić Vesti 21.03.2023 08:55 0

Prelazni period je vreme kada sve češće dobijamo infekcije. Zbog toga je pravilna ishrana veoma važna

lekar

Shutterstock

Dobro izbalansirana, zdrava ishrana je najbolji način za jačanje imuniteta i izbegavanje bolesti. Koje proizvode treba da jedemo, a šta da izbegavamo, objašnjava dijetetičarka dr Hana Stolinska.

- Imunitet je u crevima i o njima treba najviše da vodite računa - kaže stručnjak. - A creva vole dijetalna vlakna, pa bi trebalo često da jedemo voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Ovo su glavni izvori vlakana - rekla je doktorka za onet.pl.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Dr Stolinska ističe da je zeleno povrće posebno vredno i dragoceno .

- Sadrže hlorofil, dosta vitamina C, folnu kiselinu i vitamine B, koji pozitivno utiču na naš imunitet - nabraja ona.

- Treba da jedete mnogo zeleniša, ali sirovog, jer termička obrada smanjuje čak 80 odsto. vitamin C i folna kiselina . - objašnjava dijetetičarka i dodaje da bi, prema istraživanjima, dnevno trebalo da jedemo 700-900 g povrća i voća .

- Zapamtite, međutim, da odnos povrća i voća treba da bude 4: 1. To znači da ostaje jedna porcija voća za četiri porcije povrća. Za jednu porciju uzimamo povrće ili voće težine oko 150-200 g - objašnjava ona.

Obično jedemo voće bez problema. Problemi se pojavljuju kada je u pitanju povrće. Mnogi ljudi imaju problem da jedu pravu količinu njih. Stručnjak uverava da u takvoj situaciji možemo bezbedno posegnuti za sokovima. Oni su isto toliko dobri sve dok nemaju aditiva. Jedini problem je visok sadržaj soli. Dobro je paziti na njegovu potrošnju, a zatim je ograničiti.

Svo voće je zdravo i vredno je jesti, ali kada je u pitanju imunitet, najbolje deluje bobičasto voće . Zato u jesen i zimu vredi posegnuti za borovnicama, kupinama, malinama i jagodama. Svi su oni bogati izvori polifenola. U ishranu treba uključiti i citruse zbog sadržaja vitamina C.

- Kada su u pitanju semenke i orašasti plodovi, najbolje je posegnuti za bademima sa kožicom i semenkama bundeve - otkriva doktorka.

Najgori neprijatelj našeg imuniteta je šećer i treba ga izbegavati.

- To je proinflamatorno za telo i ni u kom obliku nije korisno - kaže dr Hana Stolinska.

- Med ima antibakterijski efekat, ali biste morali da ga pojedete mnogo da biste zaista imali efekta – ističe ona.

- A to je i šećer, pa ga ne bih ga predložila kao jednu od namirnica koje doprinose našem imunitetu. Biće mnogo bolje ako u čaj dodamo đumbir ili cimet - objašnjava ona.

Vredno je uključiti bilje i začine u svoj meni. Kurkuma je dobra za imunitet . Takođe će biti dobra ideja posegnuti za tzv superhrana . 

Takođe je veoma važno da sebi obezbedite omega-3 masne kiseline. Možemo ih naći, između ostalih u orasima, čia semenkama, semenima konoplje, lanenom, naravno, masnoj morskoj ribi.

Suplementi postaju sve popularniji i naširoko reklamirani, ali većina nas može bezbedno bez njih. Dovoljna je dobro izbalansirana ishrana. Vitamin D je ovde izuzetak . Specijalista savetuje da ga dodatno uzimate od oktobra do maja. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)