Dobro izbalansirana, zdrava ishrana je najbolji način za jačanje imuniteta i izbegavanje bolesti. Koje proizvode treba da jedemo, a šta da izbegavamo, objašnjava dijetetičarka dr Hana Stolinska.
- Imunitet je u crevima i o njima treba najviše da vodite računa - kaže stručnjak. - A creva vole dijetalna vlakna, pa bi trebalo često da jedemo voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove, semenke i mahunarke. Ovo su glavni izvori vlakana - rekla je doktorka za onet.pl.
Dr Stolinska ističe da je zeleno povrće posebno vredno i dragoceno .
- Sadrže hlorofil, dosta vitamina C, folnu kiselinu i vitamine B, koji pozitivno utiču na naš imunitet - nabraja ona.
- Treba da jedete mnogo zeleniša, ali sirovog, jer termička obrada smanjuje čak 80 odsto. vitamin C i folna kiselina . - objašnjava dijetetičarka i dodaje da bi, prema istraživanjima, dnevno trebalo da jedemo 700-900 g povrća i voća .
- Zapamtite, međutim, da odnos povrća i voća treba da bude 4: 1. To znači da ostaje jedna porcija voća za četiri porcije povrća. Za jednu porciju uzimamo povrće ili voće težine oko 150-200 g - objašnjava ona.
Obično jedemo voće bez problema. Problemi se pojavljuju kada je u pitanju povrće. Mnogi ljudi imaju problem da jedu pravu količinu njih. Stručnjak uverava da u takvoj situaciji možemo bezbedno posegnuti za sokovima. Oni su isto toliko dobri sve dok nemaju aditiva. Jedini problem je visok sadržaj soli. Dobro je paziti na njegovu potrošnju, a zatim je ograničiti.
Svo voće je zdravo i vredno je jesti, ali kada je u pitanju imunitet, najbolje deluje bobičasto voće . Zato u jesen i zimu vredi posegnuti za borovnicama, kupinama, malinama i jagodama. Svi su oni bogati izvori polifenola. U ishranu treba uključiti i citruse zbog sadržaja vitamina C.
- Kada su u pitanju semenke i orašasti plodovi, najbolje je posegnuti za bademima sa kožicom i semenkama bundeve - otkriva doktorka.
Najgori neprijatelj našeg imuniteta je šećer i treba ga izbegavati.
- To je proinflamatorno za telo i ni u kom obliku nije korisno - kaže dr Hana Stolinska.
- Med ima antibakterijski efekat, ali biste morali da ga pojedete mnogo da biste zaista imali efekta – ističe ona.
- A to je i šećer, pa ga ne bih ga predložila kao jednu od namirnica koje doprinose našem imunitetu. Biće mnogo bolje ako u čaj dodamo đumbir ili cimet - objašnjava ona.
Vredno je uključiti bilje i začine u svoj meni. Kurkuma je dobra za imunitet . Takođe će biti dobra ideja posegnuti za tzv superhrana .
Takođe je veoma važno da sebi obezbedite omega-3 masne kiseline. Možemo ih naći, između ostalih u orasima, čia semenkama, semenima konoplje, lanenom, naravno, masnoj morskoj ribi.
Suplementi postaju sve popularniji i naširoko reklamirani, ali većina nas može bezbedno bez njih. Dovoljna je dobro izbalansirana ishrana. Vitamin D je ovde izuzetak . Specijalista savetuje da ga dodatno uzimate od oktobra do maja.
BONUS VIDEO