Nikada ne jedite JAJA koja izgledaju ovako: Rizikujete svoje ZDRAVLJE, a može sadržati i opasnu BAKTERIJU!

Vesti 26.11.2021 08:30 0

Jaja su među proizvodima koji mogu izazvati ozbiljnu štetu ako se nepravilno skladište ili pripremaju. Kada se pokvare, obično ispuštaju jak, veoma neprijatan miris, koji je teško ne osetiti, ali ne treba da vas brine samo njihov miris. Postoji još jedna stvar o izgledu jaja na koju treba obratiti pažnju

Nikada ne jedite JAJA koja izgledaju ovako: Rizikujete svoje ZDRAVLJE, a može sadržati i opasnu BAKTERIJU!

Shutterstock

Dobra jaja mogu imati različite boje ljuske i nijansu žumanca. Suprotno popularnom verovanju, na osnovu toga se ne može zaključiti o njihovoj nutritivnoj vrednosti ili svežini.

Međutim, vredi pažljivo pogledati belanca. One koje su biserne ili ružičaste boje su neprikladne za jelo, upozorava Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Treba ih odmah baciti, jer postoji rizik da ih napadnu bakterije Pseudomonas koje su štetne za ljude. Ovo se obično dešava kada je došlo do kontakta sa blatom i/ili izmetom.

Jedenje jaja kontaminiranih Pseudomonasom može izazvati teško trovanje hranom. Simptomi traju satima do danima da uključuju bol u stomaku, dijareju, povraćanje, groznicu i mučninu.

A pošto govorimo o izgledu jaja, možda ste se pitali šta dokazuje zelena ivica oko žumanca? Ovo ne izgleda baš estetski i može biti zabrinjavajuće. Ova boja se često povezuje sa plesni.

Šta pokazuje ZELENI krug oko ŽUMANCETA i da li je on opasan po naše zdravlje?

Tamni omotač oko žumanca je uzrokovan ... predugim kuvanjem jajeta, kada se radi o hemijskoj reakciji koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površinu žumanca.

 

Komentari (0)
Loading