Dobra jaja mogu imati različite boje ljuske i nijansu žumanca. Suprotno popularnom verovanju, na osnovu toga se ne može zaključiti o njihovoj nutritivnoj vrednosti ili svežini.
Međutim, vredi pažljivo pogledati belanca. One koje su biserne ili ružičaste boje su neprikladne za jelo, upozorava Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Treba ih odmah baciti, jer postoji rizik da ih napadnu bakterije Pseudomonas koje su štetne za ljude. Ovo se obično dešava kada je došlo do kontakta sa blatom i/ili izmetom.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Jedenje jaja kontaminiranih Pseudomonasom može izazvati teško trovanje hranom. Simptomi traju satima do danima da uključuju bol u stomaku, dijareju, povraćanje, groznicu i mučninu.
A pošto govorimo o izgledu jaja, možda ste se pitali šta dokazuje zelena ivica oko žumanca? Ovo ne izgleda baš estetski i može biti zabrinjavajuće. Ova boja se često povezuje sa plesni.
Šta pokazuje ZELENI krug oko ŽUMANCETA i da li je on opasan po naše zdravlje?
Tamni omotač oko žumanca je uzrokovan ... predugim kuvanjem jajeta, kada se radi o hemijskoj reakciji koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površinu žumanca.
