Kardiolog Nebojša Tasić UPOZORAVA: "Ne junačite se, kada je ova BOLEST u pitanju, morate da ODLEŽITE inače sledi KOLAPS u orzanizmu"

Vesti 29.03.2023 12:00 0

Nagle promene temerature ali i "obične" prehlade, mogu da budu razdorne za organizam

Kardiolog Nebojša Tasić UPOZORAVA: "Ne junačite se, kada je ova BOLEST u pitanju, morate da ODLEŽITE inače sledi KOLAPS u orzanizmu"

Printscreen/Youtube

U poslednjih desetak godina svedoci smo naglih vremenskih promena. Godišnja doba smenjuju se bez prelaznih razdoblja, a takve promene imaju veliki uticaj na zdravlje, a od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije.

Iako je prošlo vreme sezonskih virusa, dr Nebojša Tasić objasnio je u "Jutru" na TV Prva šta može da se dogodi ako nismo preležali prehladu ili grip kako treba, ali i kako ovo promenljivo vreme utiče na nas.

- Prvo moram da kažem da ovo proleće nije tipično proleće. Iz kasne jeseni smo ušli u rano proleće, ali problem je što iz godine u godinu imamo sve više dana u kojima je vremenski rolerkoster vrlo izražen. To znači da su jutra vrlo ladna, a preko dana temperatura raste i preko 20 stepeni i kao da smo u pustinji. Vremenske razlike su velike i to je vrlo teško i opasno za organizam zdravih ljudi, a kamoli bolesnih - objasnio je kardiolog.

Na pitanje zašto je skok temperatura opasan po zdravlje, dr Tasić je odgovorio:

- Opasno je zato što smo mi organizmi koji reaguju na promene spoljašnje sredine i prosto postoji adaptacija. Kad je toplo, znojimo se, kad je hladno, čuvamo vodu, ali kardiovaskularni sistem je taj koji najviše i najbrže reaguje na promene spoljne temperature. To je jako važno kod ljudi koji imaju oštećen kardiovaskularni sistem. Gledaoci znaju za najčešće bolesti kao što je hipertenzija koja uvek reaguje na ovakve promene, ali ja bih voleo da znaju za druge bolesti koje su veoma izražene. Tipičan problem su aritmije, promena pulsa, promena rada srca, koje su takođe izražene u danima kada je velika promena temperature - rekao je dr Tasić.

Koliko vremena je potrebno da se grip preleži?

- Molim vas da odležite grip. Ne junačite se. Mnogo je važno da se odleži, jer virusna infekcija nema lek gde vi date antibiotik i ubijete bakteriju. Jačanje imuniteta i odmor su dva ključna faktora u borbi protiv infekcije. Kad se imunitet uruši, ide kolaps celog organizma. Ako su simptomi blagi, nekoliko dana je dovoljno. Međutim, ako imate grip koji ne prolazi nakon tri, četiri dana, treba da se javite lekaru. Tada ta priča ulazi u ozbiljnije stanje. Nemojte sami da se lečite - upozorio je dr Nebojša Tasić.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading