Da li se i vama događa OVO? Stručnjaci kažu da se jedan od prvih simptoma visokog holesterola može da se javi NOĆU

Vesti 14.03.2023 21:58 0

„Bolest perifernih arterija je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali pogađa arterije na nogama, a ređe na rukama“, kaže dr Adam Stejten.

spavanje

Shutterstock

Tihi, ali smrtonosni, visok holesterol često nerado pokazuje znake upozorenja jer postavlja temelje za ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanih bolesti. Međutim, neki simptomi se mogu pojaviti nakon što se masna supstanca nakupi u vašim arterijama. Jedan od znakova ovog procesa može se pojaviti noću, prenosi britanski Ekspres.

Visok nivo holesterola koji se ne drži pod kontrolom je recept za nakupljanje plaka u vašim arterijama. Pored holesterola, plakovi su koktel masnih supstanci, ćelijskih otpadnih produkata, kalcijuma i fibrina. Kada vaše arterije sadrže previše ove gadne mešavine, postaju guste i krute, smanjujući protok krvi.


Osnove za oboljenje perifernih arterija

Britanski lekar dr Adam Stejten rekao je: „To znači da mišići i druga tkiva izvan stezanja nemaju dovoljno dobro snabdevanje krvlju“. Doktor je objasnio da su ovi procesi postavili scenu za stanje poznato kao periferna arterijska bolest, ili skraćeno PAD. „To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod PAD-a su zahvaćene arterije u nogama, a ređe u rukama“, dodao je dr Stejten.


Bol, grčevi ili nelagodnost u nogama

Prema Klivlendskoj klinici, „prvi simptom“ izazvan PAD-om može biti bol, grčevi ili nelagodnost u nogama. dr. Stejten navodi da se ova vrsta bola može javiti čak i noću, remeteći san.


 
Komentari (0)
Loading