Da li pijete dve ili više šoljica kafe dnevno? Doktorka Sara objašnjava kako to utiče na vaš organizam i zdravlje

Vesti 25.02.2023 21:30 1

Novo istraživanje je identifikovalo mogući neželjeni efekat ispijanja tri ili više šoljica kafe dnevno, a čini se da vaše omiljeno piće koje konzumirate u toj količini može da ošteti vaše bubrege.

Kafa

Shutterstock

Dok mnogi ljudi, kada konzumiraju kafu, obično razmišljaju o tome koliko će im vremena biti neophodno da se razbude i dobiju dodatnu energiju, retko kada razmišljaju o efektu koje ona ima na organizam. Međutim, nova istraživanja pokazuju da biste mogli da doživite niz iznenađujućih neželjenih efekata ako pijete kafu svaki dan - neke dobre, a neke ne baš dobre. U stvari, nova studija je pokazala da ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno može da ošeteti vaše bubrege.


Studija, koja je nedavno objavljena u JAMA Network Open, obuhvatila je 1.180 odraslih između 18 i 45 godina koji su imali nelečenu hipertenziju stadijuma 1 (visok krvni pritisak). Dok je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od učesnika je proveren tokom praćenja koja su se desila u periodu od sedam i po godina. U to vreme, autori studije su tražili hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju - sve uobičajene znakove disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Gledajući rezultate, prvo su primetili da je varijanta gena CIP1A2 rs762551 prisutna kod oko polovine učesnika, što znači da njihova tela ne metabolišu kofein tako brzo kao što bi inače. Takođe su otkrili da oni koji sporije metaboliziraju kofein imaju 2,7 puta veću verovatnoću da dožive disfunkciju bubrega ako piju tri šoljice kafe ili više svaki dan. Konkretno, kod njih je bila 2,5 puta veća verovatnoća da će imati hiperfiltraciju, 2,7 puta veća verovatnoća da će razviti albuminuriju i 2,8 puta veća verovatnoća da će doživeti hipertenziju. „Ovo konkretno podrazumeva kofein kao komponentu u kafi koja može da ošteti bubrege“, rekla je dr. Sara Mahdavi, vodeći autor studije i istraživač na Odeljenju za medicinu zajednice i porodične medicine na Univerzitetu u Torontu, prema Medical News Today.

Komentari (1)
Loading
sara
26.02.2023 11:53

Jedan dan je dobro piti kafu, drugi dan ne valja, prestaite više, svako zna za sebe šta valja ili ne valja!!!!!!!!!!!!.