Margaretu (17) je samo zaboleo kuk: Lekari su joj dali još OSAM nedelja života, a sve zbog jezive dijagnoze koja najviše pogađa decu

Jelena Vukelić Vesti 09.10.2023 18:19 1

Uprkos tome što su prognoze jako loše, Margaret nije odustala od borbe za život

Margaretu (17) je samo zaboleo kuk: Lekari su joj dali još OSAM nedelja života, a sve zbog jezive dijagnoze koja najviše pogađa decu

Shutterstock

Margaret Adkok (17) se prvi put razbolela u aprilu 2022. nakon povratka sa putovanja u Francusku. Osetila je bol u levom kuku, vrištala je od bolova, pa je sa majkom Lin brzo posetila lekara. Dobila je lekove protiv bolova koji joj nisu pomogli.

Megini simptomi su postajali sve intenzivniji u narednih nekoliko nedelja, a onda je krenulo i krvarenje iz nosa, a po telu su počele da se pojavljuju i modrice. Uprkos svemu tome, ona je nastavila da ide u školu, sve dok joj 26. maja nije pozlilo. 

 

 

- Nikada neću zaboraviti taj dan - rekla je Lin, Margaretina mama. - Pozvali su nas iz škole i rekli da dođemo po nju. Odmah sam znala da to neće izaći na dobro. Odveli smo je u bolnicu. Zadržali su je na posmatranju i rekli da dođemo sutra - prenosi portal "DerbyshireLive".

To jutro, kada su dobili dijagnozu, Lin nikada neće zaboraviti. 

- Rekli su nam da se pripremimo na najgore. Objasnili su da je analiza koštane srži pokazala da Margaret ima alveolarni rabdomiosarkom, jedan od najagresivinij karcinoma kod dece, i da hitno mora da krene sa hemioterapijom.

Neposredno pred Božić, porodici je rečeno da je njen rak pod kontrolom, ali je, nažalost, 26. januara Margaret opet dobila jake bolove, a magnetna rezonanca je potvrdila da se rak proširio na njen mozak. Megi je nažalost dobila terminalnu dijagnozu i još samo destak nedelja života.

Uprkos svemu, Margaret se nada da njena priča može da inspiriše druge da uživaju u životu i da nijedan trenutak ne uzimaju zdravo za gotovo.

- Pronađite i radite stvari koje vam istinski donose radost, nikome sutra nije garantovano. Budite zahvalni na svemu i onda ćete moći da uživate u svemu malo više. Uprkos mojoj dijagnozi pronašla sam snagu da nastavim da se smejem i planiram nova putovanja - rekla je Margaret koja ni posle ovako loših prognoza nije odustala od borbe za život.

Šta je rabdomiosarkom?

To je najčešća forma sarkoma mekih tkiva dečjeg uzrasta. Ovaj tumor se najčešće javlja u glavi, vratu i urogenitalnom traktu. Dijagnoza se potvrđuje pregledom kostne srži.

Rabdomiosarkom je treći po učestalosti tumor kod dece, pa svake godine 4,3 miliona dece dobije ovu dihagnozu, a dve trećine se otkrije kod dece do sedam godina. 

Što se tiče simptoma, deca obično nemaju  sistemske simptome poput visoke temperature, noćnog preznojavanja ili gubitka telesne težine. Najčešći je oštar bol u rukama, nogama, leđima, kukovima ili bol nekog unutrašnjeg organa, koji ovaj tumor pritiska. 

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Milona
22.02.2023 01:45

Sta su sistemski simptomi?