Desni vam KRVARE pri pranju zuba? Postoji jedan metod kojim se ublažava tegoba

Vesti 16.01.2023 08:00 0

Ukoliko ne lečite gingivitis, to vodi punom razvoju bolesti desni, u kojoj se one povlače od zuba, a pomažu slana voda, crni čaj, ulje karanfilića

Desni vam KRVARE pri pranju zuba? Postoji jedan metod kojim se ublažava tegoba

Shutterstock

Da li su vam desni bolne i naduvene? Da li krvare pri pranju zuba? Verovatno imate gingivitis, oblik upale izazvan plakom. Za trenutno olakšanje možete otići u bilo koju apoteku i kupiti tubu gela koji sadrži površinski anestetik. Ili probajte sa sredstvom za ispiranje grla ili umirujućom masažom desni. Ali vaša prava bitka je protiv plakova. Ako kontrolišete njihovu pojavu redovnim posetama zubaru i marljivim pranjem zuba (koristite četkicu sa meknaim dlačicama i obratite posebnu pažnju na liniju desni) i čišćenjem koncem, trebalo bi da zaboravite na sve ove probleme.

Učinite desni neosetljivim

Da biste umirili bol desni i samnjili oticanje, ispirajte usta 30 seksundi slanom vodom (kašičica soli na šolju tople vode). Umesto toga, možete da ispirate usta vodonik-peroksidom rastvorenim u jednakoj količini tople vode. Kao i so, vodonik-peroksid umanjuje bol i pomaže u ubijanju bakterija. 

Probajte da stavite mokru kesicu crnog ili zelenog čaja na bolno mesto. Čaj sadrži taninsku kiselinu, moćan astringent koji skuplja otečena tkiva I pomaže da se zaustavi krvarenje. Ili stavite pakovanje leda (umotano u krpu) na obraz blizu bolnog mesta. Led pomaže da se smanji otok, a hladnoća deluje kao lokalni anestetik, piše Reader's Digest.

Desni vam KRVARE pri pranju zuba? Postoji jedan metod kojim se ublažava tegoba

Shutterstock

 

Ulje karanfilića i gel za bebe za nicanje zuba su takođe su od pomoći u akutnim napadima. Pokušajte i da utrljate pastu od sode bikarbone i vode na vaše desni. Soda bikarbona ubija mikrobe i pomaže neutralisanje kiselina koje oni luče, ali previše sode može da ošteti osetljivo tkivo. 

Trljanje za ublažavanje tegoba

Šta radite kada vas bole mišići? Masirate ih. I vaše desni, takođe, imaju koristi od masaže. Samo ih uhvatite između palca i kažiprsta i napravite niz nežnih stisaka. To pomaže da se pojača dotok krvi do bolnog, iritiranog tkiva, što doprinosi da se brže zaleči. Da bi pojačali umirujući efekat masaže, činite to sa kokosovim uljem.

Neven može da bude od pomoći bolnim desnima

Drugo potvrđeno sredstvo za zalečenje rana, neven, može da bude od pomoći bolnim desnima tako što smanjuje upalu. Jednostavno utljajte tinkturu nevena u desni.

Ispirajte i grgoljite

Ispiranje usta čajem od žalfije ili kamilice smatra se veoma efikasnim u borbi protiv gingivitisa. Prelijte šolju vruće vode preko tri kašike jedne od ovih biljaka, ostavite da se natapa 10 minuta, procedite i ohladite.

Ispiranje usta čajem od žalfije ili kamilice se smatra veoma efikasnim

Sredstav za ispiranje usta koja se mogu kupiti takođe mogu da vam pomognu u lečenju desni. Izaberite sredstvo koje sadrži cetilpiridinijum-hlorid i domifen-bromid. Za ove sastoje se pokazalo da značajno utiču na smanjivanje plaka.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading